neděle 26. března 2023

Přírodní lék na jarní chřipku

 

Nebudu lhát. Minulý týden jsem se nechala nalákat hezkým počasím a oblékla se tak, že jsem o pár hodin později i přes půjčený svetr prochladla. Ale v okamžiku, kdy vykoukne sluníčko si prostě nemůžu pomoct a okamžitě odhazuju zimní kabát v dál 😀. Díky tomu trávím víkend v posteli a procházím svou klasickou chřipkovou kůrou - zázvorový čaj, jitrocelový sirup a česnečka. A protože mi to dlouhé roky funguje a určitě nejsem jediná, kdo se prvním sluníčkem nechá napálit, napadlo mne, že se s vámi o svou přírodní léčbu podělím.


Jedním z nejúčinnějších přírodních léků na rýmu nebo kašel je česneková polévka. Česnek má silné antibakteriální a antivirové účinky, které mohou pomoci posílit imunitu a bojovat proti infekcím. Chcete-li tento lék připravit, orestujte cibuli s mrkví (já v ní mám ráda i mrkev, ale nemusíte:), zalejte zeleninovým vývarem, přidejte brambory, sůl, pepř, chilli papričku a povařte 15 minut. Po vypnutí sporáku do polévky prolistujte česnek (já dávám celou hlavičku na cca 1l polévky), majoránku a petržel. Polévku si dopřávejte několikrát denně. 

Dalším skvělým přírodním lékem je zázvorový čaj. Má antivirové a protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zklidnit bolest v krku, snížit produkci hlenu a dokonce bojovat s nevolností způsobenou nachlazením. K přípravě tohoto silného čaje jednoduše nastrouhejte čajovou lžičku kořene čerstvého zázvoru a nechte pět minut louhovat ve vroucí vodě. Sceďte, přidejte med a citrón podle chuti a vychutnejte si svůj ozdravný šálek čaje.

Pokud mě během chřipky trápí i kašel, dopřávám si navíc několikrát denně jitrocelový sirup. Ten se vyrábí z listů jitrocele kopinatého, o kterém je známo, že má protizánětlivé vlastnosti. Sirup skvěle pomáhá proti kašli, zahlenění i zánětů průdušek. Navíc skvěle chutná! Stačí provařit listy jitrocelu ve vodě (ideálně nasbírané čerstvé, ale sušené taky fungují - hrst listů na 0,3l vody) a pak smíchat s 80g medu. A pokud by se vám ho nechtělo vyrábět, můžete si ho objednat v lékárně
Další vyzkoušené babské rady na neduhy spojené s chřipkou.

Na bolest v krku pomáhá kloktat sůl s vodou (je to hnusné, ale funguje to), případně příjemnější varianta - můžete kloktat čajem ze šalvěje. Cucání hřebíčku může utlumit bolest z polykání.

Na ucpaný nos se mi nejvíc osvědčila RHINO konvička. Dívala jsem se na ní nejdříve skrz prsty, ale je to učiněný zázrak. V začátcích vám pomůže, když hlavu nakloníte k ramenu, solný roztok pak nepoteče do dutiny ústní, což není žádoucí :) Proplachování doplňuju občasným napařováním obličeje s eukalyptovou nebo smrkovou silicí.

Přírodní léky si v posledních letech získávají stále větší oblibu. Mnoho lidí si začíná uvědomovat výhody používání přírodních produktů, které existují mnohem déle než syntetické léky a bylo prokázáno, že fungují bez nepříjemných vedlejších účinků. Navíc jsou šetrné k životnímu prostředí a udržitelné. Takže, až se příště nebudete cítit fit, proč nevyzkoušet přírodní léčbu? Vaše tělo (a země) vám za to poděkuje :)

Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co