Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou k tradičnímu kravskému mléku, nabízející řadu zdravotních benefitů. Jsou lehce stravitelná, bohatá na živiny a často obsahují méně kalorií a tuku. Navíc si je můžete jednoduše vyrobit doma! Příprava trvá jen pár minut a výsledkem je čerstvé, chutné a zdravé mléko bez přidaných konzervantů a cukrů. Vyzkoušejte naše jednoduché recepty na ovesné, kešu a makové mléko a užijte si jejich přirozenou chuť a výhody.
OVESNÉ MLÉKO
500 ml
60 g ovesných vloček
1 datle medjool (18 g)
450 ml filtrované vody
špetka soli
Ovesné vločky namočte alespoň na 30 minut do vlažné vody (můžete nechat i přes noc). Pak je propláchněte a nechte okapat. Nasypte je do mixéru společně s vypeckovanou datlí, špetkou soli a vodou a rozmixujte. Nakonec přeceďte přes plátýnko a přelijte do připravené láhve. Skladujte v lednici a spotřebujte ideálně do 3 dnů.
KEŠU MLÉKO
500 ml
100 g kešu
1 lžíce čekankového sirupu
450 ml filtrované vody
špetka soli
Kešu namočte do vlažné vody a nechte stát alespoň 6 hodin (ideálně přes noc) v lednici. Druhý den zceďte zbylou vodu a kešu propláchněte. Nasypte je do mixéru společně se sirupem, špetkou soli a vodou a rozmixujte. Nakonec přeceďte přes plátýnko a přelijte do připravené láhve. Skladujte v lednici a spotřebujte ideálně do 3 dnů
MAKOVÉ MLÉKO
500 ml
50 g nemletého máku
1 datle medjool (18 g)
450 ml filtrované vody
špetka soli
Mák namočte do vlažné vody a nechte stát alespoň 6 hodin (ideálně přes noc) v lednici. Druhý den zceďte zbylou vodu a kešu propláchněte. Nasypte je do mixéru společně s vypeckovanou datlí, špetkou soli a vodou a rozmixujte. Nakonec přeceďte přes plátýnko a přelijte do připravené láhve. Skladujte v lednici a spotřebujte ideálně do 2 dnů.
Žádné komentáře
Okomentovat