úterý 19. listopadu 2019

Jablečný koláč

vegan recepty

Tento koláč je approved i nevegany, takže s ním uděláte radost opravdu každému :) Inspiraci na recept jsem našla na A co teda jíš? a byla jsem hodně příjemně překvapená, jak dobře se pracovalo s těstem. Obvykle, když musím vzít do ruky váleček, nedopadne to dobře. Ale v tomto případě je to bezpečné i pro lidi kteří mají obě válečkové ruce levé jako já :)

SUROVINY (8 kousků):
200g hladké mouky
1 lžíce cukru
1 lžička soli
80 ml vody
80 ml řepkového oleje

NÁPLŇ:
5 jablek (800g)
50g nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce cukru (10g)
vanilkový cukr (10g)
šťáva z půlky citronu
1 lžička skořice

V míse smíchejte mouku, cukr & sůl. Ve větší odměrce (nebo shakeru na protein) si smíchejte vodu s olejem. Postupně přilévejte vodu s olejem do mísy a dobře promíchávejte, dokud nebudete mít hladké těsto. Pokud máte hnětač, půlku práce udělá s radostí za vás. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte ho na půl hodiny odpočinout do lednice.

Mezitím si oloupejte jablka. Jedno nakrájejte na plátky, ostatní nahrubo nastrouhejte. Nastrouhanou část smíchejte s ořechy, cukrem, citrónem a skořicí.  
Troubu rozehřejte na 180°C. Tři čtvrtiny těsta vyválejte na tenkou placku a vyložte jím vymazanou formu na koláč o průměru 28 cm. Přebývající těsto na okrajích odřízněte. Teď přichází na řadu jablka na plátky, těmi vyložte dno formy. Na ně rovnoměrně rozprostřete nastrouhanou směs. Všechno zbývající těsto společně s odřezky znovu vyválejte a vytvořte proužky, které poklaďte na koláč ve formě mřížky. Dejte do trouby a pečte 40 minut. Můžete podávat posypané moučkovým cukrem.

ŽIVINY (1 porce):
282 kcal
protein 4,2g
sacharidy 35,2g
tuky 14,6g


Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co