neděle 10. května 2020

Zero waste: 10 tipů jak jednoduše začít

bez odpadu

Přestože si to spousta lidí možná neuvědomuje, každý z nás svou každodenní činností produkuje obrovské množství odpadu. V České republice se v roce 2016 vyprodukovalo přibližně 26 miliónů tun odpadu. Tedy cca 2,5 tuny odpadu na občana. A ačkoliv jsme na předních příčkách v množství vytříděného odpadu, jehož část se dá recyklovat, není tím problém vyřešen. Stále málo přemýšlíme nad tím, jaké věci kupujeme, jestli je skutečně potřebujeme a jestli bychom nemohli využít něco, co už máme doma.

Důvodů proč si zero-waste zamilovat je hned několik. Je jasné, že když budeme produkovat méně odpadu, nebudeme tolik zatěžovat naši planetu. Ale ocení to i naše peněženka, protože jedním ze základních kamenů zero waste je více přemýšlet nad nákupy a nekupovat zbytečnosti. A nakonec i naše tělo, protože se tak lépe vyhneme toxinům z plastů. Pokud by vás zajímalo o problému plastu více, doporučuji se podívat na film A Plastic Ocean.  

Málokdo z nás dokáže hned svůj odpad stáhnout na takové minimum jako třeba Míša z Czech Zero Waste. Ale nejdůležitější je odhodlání a chuť začít, každý z bodů níže odlehčí naší planetě & vy na sebe můžete být právem pyšní ❤️

- Začněte u nákupu -

Pokud ještě nemáte, pořiďte si látkovou tašku nebo síťovku, látkové sáčky na zeleninu a pečivo a noste je s sebou na nákup. Na pečivo se vám může hodit i voskovaný ubrousek. Objevujte bezobalové obchody v okolí. Zorientovat se vám pomůže bezodpadová mapa od Reduca.


zero waste nakupy
síťovka // voskované ubrousky // sáčky na potraviny

- Kompostujte -

Je pravda, že ne každý z nás má k dispozici zahradu, nebo kousek vnitrobloku kde může kompostovat. Ale pokud máte kousek místa v mrazáku, můžete se taky zapojit. Najdete nějakou větší plastovou krabičku, do které budete zbytky ukládat na zamrazení. Pak najdete v okolí komunitní kompost a můžete začít.

- Kafe a čaj bez odpadu -

Sítko na sypaný čaj už možná doma máte, ale co třeba látkové filtry nebo znovu použitelné kapsle do kávovaru? Použitý čaj i kafe můžete zkompostovat, kafe dokonce použit jako hnojivo na zahrádku nebo i třeba peeling :)

- Vybavte se na cesty -

Pořiďte si láhev na vodu, kterou budete moci nosit všude s sebou. Jako milovník kávy nebo čaje určitě oceníte i termohrnek. Na svačinu se vám bude hodit voskovaný ubrousek nebo stasher bag. A krabička na oběd je samozřejmě nutnost :) Pokud zrovna nevaříte, můžete si ji vzít do oblíbené restaurace a požádat o oběd s sebou do ní.


zero waste cestovani
voskované ubrousky // termohrnek // box na jídlo // láhev na vodu

- Přemýšlejte dvakrát -

Než cokoliv koupíte, zastavte se a popřemýšlejte jestli tu věc opravdu nutně potřebujete a jestli vám bude dělat radost. Často se ve víru slev necháme unést a koupíme něco, co si pak nikdy nevezmeme na sebe nebo nám to zůstane ležet na polici a jen se na to práší.

- Nakupujte z druhé ruky -

Když potřebujete něco koupit, podívejte se nejdřív po bazarech nebo second handech. Je velmi pravděpodobné, že seženete to co hledáte a dost možná i za lepší cenu. Na databázi knih můžete sehnat spoustu zajímavých knih na čtení, včetně recenzí. Stránky jako vinted nebo second hand 1981 jsou nacpané oblečením k prasknutí a dají se tam najít i velmi kvalitní značkové kousky. Vyzkoušejte i swapy, geniální způsob jak si osvěžit šatník bez dalších nákupů.


second handy

- Podporujte lokální dodavatele -

Nakupujte na farmářských trzích, podporujte české a slovenské designéry. Český design je možná dražší, ale zaplatíte za skutečnou kvalitu která vám vydrží. Doprava zboží z Číny devastuje moře a produkuje velké množství CO2. O výdrži se ani bavit nebudeme :)

- Setřete energií a vodou -

Nic složitého :) Když odcházíte z místnosti, zhasnete světla a vypněte hudbu. Nemějte notebook a telefon neustále připojený v nabíječce. Když je nabitý, zbytečně sosá energii. Dejte si sprchu místo vany. Vypněte vodu když se mydlíte, nebo když si čistíte zuby. Další tipy najdete tady.

- Recyklujte -

Když si koupíte marmeládu nebo okurky, schovejte sklenici a použijte ji znovu. Ať už na zavařeniny, nebo na ukládání potravin. Stejně tak můžete zrecyklovat obaly od kosmetiky. Můžete si vyrobit vlastní kosmetiku nebo je použít jako cestovní obal na vitamíny. Ve sklenicích od svíček můžete zase uchovávat potraviny, použít je jako vázu nebo dekoraci.


zero waste

- Zjistěte co vyhazujete a najdete prostor ke zlepšení -

Zkuste si udělat takový týdenní audit a zapisujte si jednotlivý odpad, tříděný i netříděný. Najděte svoje slabé místo (můžou to být papírové utěrky, kapesníky, nebo třeba i obaly od potravin) a zkuste najít alternativu. Zelenina se dá bezobalově nakupovat na farmářských trzích, & spoustu věcí včetně drogerie seženete v bezobalových obchodech.


Máte další super tipy o které se chcete podělit? Napište mi je do komentářů.

Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co