pátek 15. listopadu 2019

Soba nudle s brokolicí & pak choi

vegan recepty

Oblíbený asijský recept, na který jsem našla inspiraci na Veganotic a často u něj obměnuji ingredience. Tahle kombinace je ale moje nejoblíbenější, protože pak choi i brokolice jsou přímo našlapané vitamíny a minerály. Obě jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín D, zinek, železo, hořčík, draslík i vápník. Pak choi je navíc bohaté o vitamín A (100g pak choi vám stačí na denní dávku vitamínu A), brokolice pak o vitamín C (má přibližně 100mg ve 100g - a to je překvapivě více než třeba pomeranč, který má cca 50mg/100g).

SUROVINY (3 porce):
1 menší brokolice (180g)
1 pak choi (160g)
200 g marinovaného tofu
kousek čerstvého zázvoru
(černý) sezam
řepkový olej

Ořechová omáčka:
2 menší stroužky česneku
3 lžíce tamari omáčky
1/2 lžičky misa genmai
4 lžíce řepkového oleje
špetka kajenského pepře
šťáva z poloviny limetky

Listy pak choi mají při tepelném zpracování tendenci rychle vadnout. Před použitím je proto na několik minut vložte do misky s vroucí vodou, následně je na minutu ponořte do ledové vody a osušte a nakrájejte na proužky. Zázvor nastrouhejte na stuhadle. Tofu nakrájejte na malé kousky a opečte na pánvi společně se zázvorem na trošce řepkového oleje. Sundejte z pánve a odložte stranou. Na stejné pánvi znovu rozpalte řepkový olej a orestujte na něm žampiony s pak choi.

Brokolici dobře omyjte a poté nakrájejte na růžičky. Dejte vařit soba nudle podle návodu, brokolici a pak choi dejte do cedníku a nechte ji napařovat nad stejným hrncem, ve kterém se vaří soba. Mezitím si připravte omáčku, do mixéru dejte ořechy, česnek, tamari, javorový sirup miso, olej, kajenský pepř a šťávu z limety. Po uvaření soba nudle slijte a krátce propláchněte studenou vodou. Vraťte do hrnce, přidejte brokolici, pak choi s žampiony a tofu, a vše zalijte ořechovou omáčkou s ořechy. Před podáváním posypejte sezamem.


ŽIVINY (1 porce):
380 kcal
protein 22g
sacharidy 47,1g
tuky 10,8g

Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co