neděle 31. května 2020

Nepostradatelné suroviny v mé kuchyni

vegan tipy

Ať už přecházíte na vegan stravu, nebo se prostě chcete stravovat zdravěji, nenechávejte nic náhodě a vybavte svou spižírnu zdravými potravinami. Díky dobré zásobě budete doma schopni vytvořit rychlé a zdravé jídlo, aniž byste jedli polotovary. Navíc, když přidáte do svého jídelníčku více zeleniny, luštěnin & superpotravin, vaše tělo to jistě ocení. Všechny recepty na blogu vychází ze surovin, které zmiňuji v tomto článku.

První nákup vám možná bude připadat nákladný, ale věřte, že se vám vyplatí. Postupně pak budete dokupovat jen čerstvou zeleninu a ovoce plus potraviny, které začnou docházet. Trvanlivé potraviny nejraději nakupuji na Grizly.cz, především ceny jejich luštěnin, ořechů, semínek & obilovin jsou bezkonkurenční. Čerstvé potraviny občas nakupuji na farmářských trzích, občas objednávám bedýnky & občas dokupuji v klasickém supermarketu. Pokud se naučíte jídla plánovat alespoň pár dní dopředu, můžete svoje nákupy hodně zefektivnit a ušetřit :)

Uvařte si na to kafe, seznam je pořádně dlouhý. Dobrá zpráva je, že na konci najdete připravený nákupní list, ze kterého můžete pro začátek vycházet. A nezbankrotujete, slibuju :)

vegan tipy

Luštěniny
Jsou základním stavebním kamenem vegan jídelníčku. Jsou bohaté nejen na protein a vlákninu ale i na vitamíny a minerály. Kupují je sušené a skladují v dózách. Vzhledem k tomu, že jídla plánují několik dní dopředu, nedělá mi problém jejich namáčení. Ale i tak v zásobě konzervu fazolí a cizrny mám, pro nečekané situace :) Mungo fazole, zelená čočka a čočka beluga jsou navíc vhodné i ke klíčení :) Protože jím luštěniny každý den, mám doma stálou zásobu všech níže zmíněných. Pro začátek vám bude stačit fazole červená ledvina, čočka beluga, cizrna & hrášek.

Hrášek - kupuju mražený v supermarketu

Ořechy
Ořechy jsou nabité výživnými látkami a jsou skvělým zdrojem bílkovin & vitamínů. Kromě toho, že jsou skvěle do ranních kaší se z nich dají vyrobit úžasné mléčné alternativy. V základu mám vždycky para ořechy (1 ořech je denní dávka selenu na den), kešu (skvělé na mléčné alternativy a do omáček). Ostatní kupují tak na střídačku, podle chuti.


Semínka
Rada je přidávám do ranní kaše, sypu je na saláty i těstoviny. V mé spíží jsou nahraditelná pouze dýňová a konopná semínka. Slunečnicová semínka si sypu skoro na všechno a dělám z nich vynikající pomazánku. Dvě lžíce chia přinesou denní dávku OMEGA-3, a lněné semínko se dá v kombinaci s vodou použít jako náhrada vejce. Asijskou kuchyni si bez sezamu vůbec nedovedu představit.  


Obiloviny & těstoviny
Pokud už jste slyšeli o veganském talíři, víte, že obiloviny jsou společně s luštěninami základem veganského jídelníčku. Quinoa, pohanka i hnědá rýže jsou skvělou, superzdravou přílohou. Ale co by to bylo za život bez italských těstovin &; asijských nudlí. Proto všechny níže uvedené vřele doporučuji. 

Oleje & dochucovadla
Olivový i řepkový olej jsou absolutním základem. Slunečnicový nedoporučují, protože blokuje příjem OMEGA3 z chia. Jablečný ocet je velmi zásaditý a pomůže vám i při potížích s trávením. UME ocet je dokonale dochucovadlo nejen salátů, ale i polévek. Sirup stačí jeden, ale já je ráda střídám. Oříškové máslo je úžasné do ranních kaši i omáček. Kari pasta je základem indické kuchyně. Tamari je veganskou náhradou sojovky, tahini je sezamová pasta, která se vám bude hodit nejen na výrobu hummusu. Miso pasta & lahůdkové droždí bude láska na první ochutnání. Věřte nevěřte :) 

Olivový olej
Řepkový olej

Další trvanlivé potraviny
Olivy a rajčata (sušená i nesušená) jsou základem nejen italské kuchyně, takže v mé spižírně rozhodně nemůžou chybět. Kokosové mléko budete milovat nejen v asijské kuchyni, ale třeba i v ranní kaši. Psyllium vám zlepší trávení, protein je dobré přidávat např. do lívanců, které sami o sobě moc výživné nejsou. Datle medjool jsou absolutní lahůdka, kterou si můžete osladit den, aniž byste si to museli vyčítat. Škrob a kukuřičná strouhanka se vám budou hodit na asijské speciality, mouky na pečení a hraška na zahušťování.

Olivy
Koření
Vypsala jsem absolutní základ, který vřele doporučuji. Já osobně mám koření mnohem více, ale tato používám nejraději a nejčastěji.

Koriandr
Bobkový list
Nové koření

Masové & sýrové alternativy
Tyto alternativy jsou povětšinou skvělým zdrojem bílkovin (tofu, sójové maso, seitan a rostlinné maso) a nahradí vám maso tam, kam se vám luštěniny vůbec nehodí. V obohaceném sójovém mléku z DM najdete stejné množství kalcia, jako v kravském mléku, což je super :). Sójová nebo ovesná smetana je skvělá do omáček. Na veganský sýr jsem si chvilku žvýkala, chuť je jiná než u klasického sýrů, ale v okamžiku kdy jsem si ho zamilovala, už bych neměnila. Nejraději mám cheddar variantu.

Tofu
Seitan
Zelenina & Ovoce
Tuto zeleninu mám vždycky do zásoby a jakmile dochází, ihned ji dokupuji. Je základním kamenem téměř všech jídel která dělám. Další zeleninu a ovoce se snažím nakupovat podle sezónnosti.

Cibule
Česnek
Mrkev
Petržel
Polníček / Rukola
Citron / Limeta

Jako pomůcku můžete využít nákupní seznam, který jsem vytvořila. Sede položky jsou volitelné, ale velmi doporučené. Chybí vám v seznamu něco zásadního? Dejte mi vědět v komentářích.

Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co