Banana bread byl jedním z prvních receptů, které jsem vyzkoušela ve vegan verzi. Je to klasika, která potěší každého a rozjasní i upršené dny. Banány doporučuji trochu zahnědlé až hnědé. Cim zralejší, tím lépe se vám s nimi bude pracovat & dodají chlebu sladší chuť.
SUROVINY (10 kousků):
2 lžíce drceného lnu (11g)
3 střední banány (360g)
50 ml řepkového oleje
50 ml rostlinného mléka
30 ml javorového sirupu
2 menší mrkve (140g)
120g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky sušeného zázvoru
1/2 lžičky muškátového oříšku
špetka soli
Troubu rozehřejte na 180°C. Do menší misky dejte 2 lžíce drceného lnu společně s 50ml vody a nechte 10 minut odstát. Mezitím si do jedné misky vložte oloupané banány (podélnou polovinu jednoho dejte stranou na ozdobu) a rozšťouchejte je. Přilejte olej, mléko, javorový sirup a najemno nastrouhanou mrkev. Přidejte len s vodou.
V druhé misce smíchejte mouku se sodou, skořicí, muškátovým oříškem & zázvorem. Odvažte 50g pekanových ořechů a nahrubo je nasekejte. Přidejte je společně se špetkou soli do suché směsi a dobře promíchejte.
Obě směsi spojte a nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem (nebo vymazané olejem a vysypané kokosem). Odloženou polovinu banánu rozřízněte podélně a lehce vmáčkněte nahoru do těsta. Posypte zbylými ořechy a dejte na 45-50 minut péct. Hotový chlebíček poznáte zapíchnutím špejle, pokud se na ni těsto nelepí, můžete vyndat ven.
ŽIVINY (1 kousek):
281 kcal
protein 2,9g
sacharidy 28,6g
tuky 17,5g
Netuším, odkiaľ som zobrala recept na banana bread, ktorý zvyknem robiť ja, ale ešte nikdy mi nenapadlo dať doň mrkvu 😅 Ale znie to super, určite ho vyskúšam!
OdpovědětVymazatSIMPLY BERENICA — Facebook Page — READ ABOUT "MY HONEST THOUGHTS ON ZERO WASTE"
Není to úplně standartní banánový chlebíček, ale ta mrkev a ořechy mu prospívají :) Pošli odkaz na svůj banana bread, ráda vyzkouším :)
Vymazat