neděle 8. listopadu 2020

Podzimní detoxikace

Podzimní detoxikace

S příchodem podzimu se cítíme mnohem více unavení a i naše imunita je často oslabena. Proto není od věci dopřát tělu očistnou kúru. Očista střev je základem každé detoxikace organismu a podmínkou úspěšné očisty dalších orgánů. Díky detoxikaci se zažívací trakt zbaví nahromaděných škodlivin, což je také prevencí mnoha zdravotních potíží, a to nejen zažívacích. Střeva odráží náš životní styl a stravovací návyky. V jejich stěnách se nachází až 80 % imunitního systému, a proto mají střeva zásadní vliv na mnohá onemocnění.

Mezi nejčastější příčiny onemocnění tlustého střeva patří špatné stravování
- extrémně solená a kořeněná jídla
- uzeniny
- smažená jídla
- chemicky upravované potraviny
- nadprůměrný příjem živočišných bílkovin a mléčných výrobků
- bílá mouka
- cukry
- alkohol

Vliv na stav vašich střev má ale i nedostatečný pitný režim, nedostatek vlákniny v potravě, nebo nedostatek pohybu a stres.

Očistu střev a s nimy i celého těla dělám 2x do roka, na jaře a na podzim a je to pro mne velmi příjemný rituál.

Zásady 14 denní očisty

- jezte pravidelně & pestře
- dodržujte pitný režim - minimálně 2l denně
- vyvarujte se alkoholu a kouření
- zvyšte příjem vlákniny & antioxidantů
- omezte sladkosti, pečivo z bílé mouky, mléčné výrobky, červené maso, uzeniny, solené a kořeněné pokrmy, chemicky upravované potraviny
- do svých denních aktivit přidejte pohyb
- podpořte detoxikaci organismu doplňky stravy

Podzimní detoxikace
PDF plakátu na lednici stáhnete tady.

S pestrým a pravidelným jídelníčkem vám pomůže plánování. Sedněte si a naplánujte si jídlo na celý týden. Ve výsledku vám to ušetří čas i peníze, protože nakoupené potraviny využijete do maxima. Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu (celozrnné pečivo, hnědá rýže, kukuřice, jablka, mandle a další) a na antioxidanty (lesní plody, granátové jablko, mrkev, brokolice a další). Inspiraci najdete pod záložkou recepty.

Začněte den tím, že vypijete sklenici vody. Vaše tělo je po po celé noci dehydratované a voda je skvělý způsob, jak se po ránu nastartovat. Pořiďte si krásnou láhev na vodu a postavte si ji na stůl. Kdykoliv se na ni podíváte, připomene vám, že se máte napít. Pokud by vám i tak dělalo problém vypít alespoň 2l denně, nastavte si budík, který vám vždy v daném intervalu připomene, že máte vypít sklenici vody.

Podzimní detoxikace

To, že má alkohol a kouření špatný vliv na organismus vám jistě vysvětlovat nemusím. Během detoxu si tedy místo skleničky vína s kamarádkou dejte raději zelený čaj, nebo vodu s bylinkami. Vaše tělo odpočinek od škodlivých látek ocení.

O tom, že jsou chemicky upravované potraviny škodlivé pro naše zdraví už bylo napsáno nespočet článků a natočeno několik dokumentů. I přesto se stále těší velké oblibě. Vynechte je alespoň na dobu očisty, společně s cukry, bílým pečivem, červeným masem, uzeninami & mléčnými výrobky. Solte a kořeňte s mírou.

Během očisty si dopřávejte čerstvé zeleninové šťávy & jablečnou šťávu, která je jedním z nejlepších prostředků pro očistu tlustého střeva. Její pravidelné pití má pozitivní vliv na peristaltiku (pohyby) střev, pomáhá odbourávat toxiny a zlepšuje zdravotní stav trávicího systému a jater.

Přidejte do ranních kaše lněné semínko, které je zdrojem omega-3 mastných kyselin, antioxidantů a vlákniny. V tlustém střevě absorbuje vodu a pomáhá při odstraňování toxinů a hlenu. Přidejte do jídelníčku větší množství řepy, která se podílí na regeneraci organismu, podporuje imunitu a peristaltiku střev. Zařaďte i luštěniny, které jsou bohatým zdrojem vlákniny i bílkovin. A nezapomeňte ani na ovesné vločky, které obsahují beta glukan, speciální druh vlákniny, která má moc snižovat hladiny cholesterolu a posilovat imunitní systém. 

Podzimní detoxikace

Pohyb je důležitý pro naši fyzickou i psychickou pohodu. Obzvláště v době lockdownu je dobré na to myslet a každý den zařadit nějakou aktivitu. Zacvičte si ráno jógu, zajděte si odpoledne zaběhat, nebo vemte pejska na delší procházku. Uvidíte, že se vám během pár dní zlepší nejen kondice, ale i nálada :) 

Podpořte detoxikaci doplňkem stravy. Mám dobré zkušenosti s DetoxElixeer MAX, který je obohacený o vlákninu, nějaké detoxikační doplňky jsem viděla i v DM. Zagooglete a najděte ten, který vám bude nejvíce vyhovovat :)         

 Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak detoxikujete vy. Ráda se inspiruji. 

Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co