středa 19. srpna 2020

Domácí vegan noky se smetanou a tempehem

vegan recepty

Domácí bramborové noky jsem musela vyzkoušet několikrát, než jsem přišla na ten správný způsob jak je udělat. Poprvé jsem je rozvařila, protože jsem se striktně držela času napsaného v receptu, podruhé jsem je udělala úplně nesmyslně velké. Takže velké doporučení z mé strany - noky vyndávejte vždy hned jak vyplavou, znamená to že jsou hotové. A kousky udělejte opravdu malinké, protože během varu ještě nabydou.

Domácí vegan noky se smetanou a tempehem

SUROVINY NOKY (3 porce):
500g brambor (typ C)
125g hladké mouky
1 lžička soli
polohrubá mouka na podsypání

SUROVINY OMÁČKA (3 porce):
1 balení tempehu (190g)
1 menší cibule (60g)
2 stroužky česneku
50g vegan sýra
250ml rostlinné smetany
olivový olej
sůl, pepř

Brambory uvařte celé ve slupce – stačí do nich zapíchnout vidličku a pokud půjde lehce vyndat, jsou uvařené. Doporučuju je nechat trochu vychladnout, pak oloupat a nastrouhat na připravený vál na hrubém struhadle. Přidejte sůl a po troškách mouku a důkladně rukama zpracujte. Hotové těsto nesmí lepit, ale zároveň by mělo zůstat měkké a vláčné. Pokud je potřeba, přidejte více mouky.

Očistěte vál a posypte ho polohrubou moukou. Z těsta tvarujte válečky o průměru cca 1 cm, ty nakrájejte ostrým nožem na menší kousky viz. obrázek výše. Snažte se je opravdu dělat spíše menší a myslete na to že ještě nabydou. Každý kousek vždy ještě lehce oválím v polohrubé mouce, aby se k sobě nelepily. Na sporáku si připravte velký hrnec s osolenou vodou, kterou přiveďte k varu. Noky zhruba po 3 várkách naházejte do vroucí vody, v okamžiku kdy vyplavou, jsou hotové a můžete je vyndat.

Na omáčku si najemno nakrájejte cibuli a česnek, sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek, nechte rozvonět a zalijte smetanou. Přidejte sýr a nechte rozpustit. Osolte, opepřete a máte hotovo :) Tempeh nakrájejte na plátky, osolte, opepřete, pokapejte olejem a dejte upéct do troby na 10 min na 200°C.


ŽIVINY (1 porce):
519 kcal
protein 20,3g
sacharidy 68,9g
tuky 18,6g


Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co