Domácí bramborové noky jsem musela vyzkoušet několikrát, než jsem přišla na ten správný způsob jak je udělat. Poprvé jsem je rozvařila, protože jsem se striktně držela času napsaného v receptu, podruhé jsem je udělala úplně nesmyslně velké. Takže velké doporučení z mé strany - noky vyndávejte vždy hned jak vyplavou, znamená to že jsou hotové. A kousky udělejte opravdu malinké, protože během varu ještě nabydou.
SUROVINY NOKY (3 porce):
500g brambor (typ C)
125g hladké mouky
1 lžička soli
polohrubá mouka na podsypání
SUROVINY OMÁČKA (3 porce):
1 balení tempehu (190g)
1 menší cibule (60g)
2 stroužky česneku
50g vegan sýra
250ml rostlinné smetany
olivový olej
sůl, pepř
Brambory uvařte celé ve slupce – stačí do nich zapíchnout vidličku a pokud půjde lehce vyndat, jsou uvařené. Doporučuju je nechat trochu vychladnout, pak oloupat a nastrouhat na připravený vál na hrubém struhadle. Přidejte sůl a po troškách mouku a důkladně rukama zpracujte. Hotové těsto nesmí lepit, ale zároveň by mělo zůstat měkké a vláčné. Pokud je potřeba, přidejte více mouky.
Očistěte vál a posypte ho polohrubou moukou. Z těsta tvarujte válečky o průměru cca 1 cm, ty nakrájejte ostrým nožem na menší kousky viz. obrázek výše. Snažte se je opravdu dělat spíše menší a myslete na to že ještě nabydou. Každý kousek vždy ještě lehce oválím v polohrubé mouce, aby se k sobě nelepily. Na sporáku si připravte velký hrnec s osolenou vodou, kterou přiveďte k varu. Noky zhruba po 3 várkách naházejte do vroucí vody, v okamžiku kdy vyplavou, jsou hotové a můžete je vyndat.
Na omáčku si najemno nakrájejte cibuli a česnek, sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek, nechte rozvonět a zalijte smetanou. Přidejte sýr a nechte rozpustit. Osolte, opepřete a máte hotovo :) Tempeh nakrájejte na plátky, osolte, opepřete, pokapejte olejem a dejte upéct do troby na 10 min na 200°C.
ŽIVINY (1 porce):
519 kcal
protein 20,3g
sacharidy 68,9g
tuky 18,6g
Žádné komentáře
Okomentovat