neděle 30. srpna 2020

Krásné & nenáročné pokojovky

urban garden

Ještě poměrně nedávno jsem byla vcelku kvalitní vrah jakýchkoliv květin. Jeden z mých spolubydlících mi dokonce do skleníku, který jsem měla v kuchyni ke kaktusům přidal cedulky "help" "zastavte mučení" apod :) Ale během posledního roku se mi podařilo nastřádat poměrně dost květin, kterým se u mě daří a ráda bych s vámi sdílela tipy jak nenáročnou "urban garden" do bytu.


urban zahrada

Ještě než přejdu k vyjmenování květin, které nejsou tak náročné a velmi pravděpodobně s vámi vydrží opravdu dlouho, ráda bych se podělila o několik tipů. Za prvé - vždycky když si pořídíte novou květinu, vygooglete co má ráda. Potřebuje hodně světla? Nebo hodně vody? Dopřejte jí to :) Za druhé - nepřelívejte. Většinu kytek, které jsem utrápila v minulosti, jsem utrápila přelíváním. Ještě než začnete kytku zalívat, strčte ji prstík do půdy. Je ještě vlhká? Tak to není čas na zalévání. Za třetí - sledujte své květiny. Když to uděláte, většinou už od pohledu poznáte, že potřebují zalít (jejich listy nejsou plné vody jako obvykle, působí trochu ovadle). Zároveň občas květinu zvedněte a mrkněte, jestli spodem květníku nelezou kořeny. To by byl čas na přesazení do většího květináče. A za čtvrté - pořiďte si hnojivo pro pokojové rostliny a zhruba 1x za 2-3 týdny ho všem květinám dopřejte.

Krásné & nenáročné pokojovky

Nenáročné květiny, které si zamilujete

Dokonalá insta kytka. Velmi vděčná, není extrémně náročná na světlo ani na vodu. Ocení místo, kde na ni nebude svítit přímé sluneční světlo. Rozmnožíte ji řízkováním - tedy odříznutím těsně pod vzdušným kořenem (viz. obrázek) a zakořeněním ve vodě nebo rovnou zemině. Jednou za 14 dní ocení rosení.

Sestřenice od výše zmíněné monstery je přímo nezastavitelná. Než se rozkoukáte, budete muset přesazovat, protože pořád roste jako z vody. Já jsem si ustřihla kousek v práci a během pár měsíců už je jí pěkný kus :) Také není extrémně náročná na světlo ani na vodu a ocení místo bez přímého slunečního osvětlení. Množí se také řízkováním a jednou za 14 dní ocení rosení. 

Tahle květina je prostě nesmrtelná. Často na ní narazíte v kancelářích, nebo různých obchodech. Nevadí jí ani relativní přítmí - tedy větší vzdálenost od okna. Pokud si nejste jisti svými zahradnickými schopnostmi, začněte právě touto květinou :) Rozmnožit ji můžete oddělením při přesazování. Jen jeden malý tip: udrujte všechny "větve" vzhůru, případně si pomozte tím, že všechny svážete provázkem. Jakmile dlouhodobě leží, už je nezvednete a květina vypadá nevzhledně.


Krásné & nenáročné pokojovky

Velmi nenáročná pokojovka, která opět nemá velké nároky na světlo ani zálivku. Rozrůstá se poměrně rychle a rozmnožíte ji opět řízkováním pod vzdušnými kořeny. Neroste tak rychle jako monstera adansonii, ale i tak je dost rychlá :)

Skvělá popínavka, kterou si můžete nechat zarůst poličku, nebo cokoliv vás napadne. Není náročná na světlo ani zálivku, mnozí se opět řízkováním pod vzdušným kořenem. Ocení i rosení, cca jednou za 2 týdny. Pokud listy začnou žloutnout, znamená to že rostlinu přeléváte, pokud hnědnout, nedáváte jí dostatek vody.

Tahle retro kytka je nejvíc. Připomíná mi dobu, kdy jsem ještě chodila na základní školu. A to, že byla skoro ve všech třídách mluví za vše. Občas ji nikdo nezalil, občas přelil... opravdu toho vydrží hodně. U tenur nepřehánějte hnojení, nebyla by dostatečně vybarvená, stačí od května do srpna. Tenury vytváří kořenové oddenky, díky kterým se dají namnožit.


Krásné & nenáročné pokojovky

Krásná, opět nenáročná rostlina, která roste do ohromných výšek. Je nutné jí regulovat seřezáváním, které je zároveň množením. Sem tam otřete prach z listů, jinak není náročná ani na světlo, ani na vodu. Hnojit můžete standardně, cca 1x 14 dní. Jinak všeobecně fíkusy jsou velmi nenáročné, také doporučuji pro úplné začátečníky.

Velmi nenáročná. Rychle rostoucí "listy" vám zaručí příval léčivého aloe. Vřele doporučuju, vůbec nevím, co bych bez ní dělala. Nenáročná na světlo i zálivku, rozmnožuje se kořenovými oddenky.

Dostala jsem od maminky, báječně se mu daří a už ho množím dál. Nenáročný na světlo i vodu, množí se řízkováním.


monstera adasonii

Tzv. ďáblův břečťan, kterého je v podstatě nemožné ho zabít. Přežije i v tmavých rozích a zálivky také moc nepotřebuje. Nemá rád přímé slunce ale 1x za 14 dni ocení rosení. Množí se řízkováním pod vzdušným kořenem.

Královna instagramu, která nemá ráda příliš bohatou zálivku. Ocení ji, až když je půda úplně suchá. Stejně tak neocení přímé světlo. Rozmnožuje se také kořenovými oddenky.

Mám teprve chvilku, ale už teď je jasné, že se nebojí pořádně zakořenit. Ustřihla jsem si kousek během pracovní cesty do Kostelce a během týdne zakořenil tak, že jsem nevěřila vlastním očím. Teď je zhruba týden zasaženy a už stihl vyhodit několik nových listů. Bude to nezmar. Nenáročný zálivku, má raději světlejší místo, ne však přímé slunce. Množí se řízkováním.


begonia maculata

S kamarádkami jí říkáme fiflonela, protože je náročnější, ale přesto ji sem dám. Když jí dopřejete dostatek světla (já ji mám přímo na parapetu) a 1x týdně zálivku, bude u vás moc spokojená a bude se jí dařit. Přímé sluníčko ale taky nechce, takže ... no prostě fiflonela :) Nejsnazší je množení vrcholovými řízky. Stonek seřízněte pod kolínkem, řízek vložte do vody a nechte zakořenit.

Ficus elastica
Má rád nepřímé světlo, pravidelné rosení a stírání prachu a jednou za čas ocení sprchu ve vaně. Množí se pomocí vrchního stonkového řízku. Stačí uříznout vrchní část rostliny s několika listy a nechat zakořenit ve vodě.

Máte doma další rostlinky, které jsou prostě skvělé a já je nezmínila? Pochlubte se :) Já sama ráda svou rostlinkovou rodinu pořád rozšiřuju.


Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co