neděle 23. srpna 2020

DIY zubní pasta a ústní voda

cruelty free produkty

Najít dobrou zubní pastu a ústní vodu může být složité. Hlavně proto, že komerční firmy do past přidávají umělá barviva, chemická sladidla a detergenty. Já si v posledním roce oblíbila místo klasické pasty zubní prášky. Čistení s nimy je mi příjemnější, neobsahují žádná pěnidla a podivné ingredience. Nedávno jsem objevila i kouzlo doma vyrobené ústní vody. Běžné komerční ústní vody totiž často obsahují látky, které nejsou úplně prospěšné. Například ty, které obsahují alkohol totiž můžou způsobovat i sucho v ústech. Oproti tomu, v doma vyrobené ústní vodě jsou jen ty ingredience, které tam dáte :)


cruelty free

Během hledání vhodného receptu na zubní prášek jsem přišla na to, že základní ingrediencí bývá jedlá soda, často doplněna bílým jílem. Hodně se používá kurkuma, hřebíček a šalvěj, které působí protizánětlivě, mořská sůl, která působí dezinfekčně & černé uhlí, které pomáhá bělení zubů. Pro příchuť se často přidává xylitol, skořice nebo mátový esenciální olej.

Na cca 35g zubní prášku budete potřebovat:
2 lžíce bílého jílu 15g
1 lžíce jedlé sody 11g
1 lžičku kurkumy 2g
4 rozdrcené tablety černého uhlí 2g

Nejprve důkladně promíchejte všechny suché ingredience. Nakonec přidejte esenciální olej, dobře promíchejte a uložte do krabičky.

vegan tipy

Jedlá soda patří i do domácí ústní vody. Pomáhá vyrovnat PH v ústech & zároveň předchází nepříjemnému zápachu z úst. Další skvělou ingrediencí je sůl, která jak bylo už zmíněno působí dezinfekčně, ale zároveň vám ústní vodu zakonzervuje. Stačí tyto dvě skvělé ingredience doplnit oblíbeným esenciálním olejem a máte to :)

Na cca 300 ml ústní vody budete potřebovat:
1 lžíce mořské soli
1 lžíce sody
300 ml destilované vody

Vše důkladně promíchejte a uložte na temné místo. Před každým použitím důkladně protřepejte.

vegan tipy

Pokud máte na zubní pastu nebo ústní vodu vlastní vyzkoušený recept, podělte se o něj, ráda jej vyzkouším.

Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co