neděle 21. února 2021

Cruelty free parfémy a vůně

vegan tipz

Každým rokem je na světě bolestivě a většinou smrtelně testováno přes 100 milionů zvířat. A to i přesto, že dnešní doba společnostem umožnuje alternativní způsoby testování. Firmy tímto způsobem "šetří náklady" a to s tichým souhlasem lidí, kteří od nich testované produkty nakupují. Nepodporujte utrpení zvířat a nakupujte produkty označené logem leaping bunny. I to má svá drobná úskalí, protože některé společnosti logo napodobují a tvrdí, že jejich výrobky netestované nejsou. Pravdu si můžete vždycky ověřit na stránce organizace


Když se o vůně začnete zajímat více, zjistíte, že testování na zvířatech není jediný problém. Parfémy jsou často složené z chemických složek, které uměle nahrazují ty přírodní. A až 95% syntetických složek je vyrobeno z ropy. Tyto chemikálie skrz naši kůži pronikají do našeho těla a můžou nám způsobit dlouhodobé zdravotní problémy. Pokud tedy chcete i nadále používat svůj oblíbený parfém, projděte si alespoň složení. K zorientování se vám můžou pomoci webovky složení kosmetiky, nebo aplikace INCI Beauty.

Musím říct, že objevit nějaké parfémy netestované na zvířatech pro mě byl vcelku oříšek. Na našem trhu jich totiž tolik není. Začínala jsem na toaletních vodách od Marks & Spencer, které jsou super, moc krásně voní, ale vůně bohužel dlouho nevydrží. Po čase se mi podařilo objevit i pár netestovaných parfémovaných vod a oblíbila jsem si olejové parfémy. Ty sice také nemají takovou výdrž, ale ráda si je během dne dávám na pulzní body, nový závan vůně mi osvěží mysl :) 
vegan tipy
1. Manufaktura - toaletní voda Louka // 2. Soaphoria - parfémovaná voda Štěstí // 3. Kahina giving beauty - parfémový olej // 4. Balm Balm - parfémová voda Bergamot // 5. Marks & Spencer - toaletní voda Seasalt & Freesia // 6. Mýdlárna na Pálavském vršku - tuhý parfém Letní louka

V seznamu cruelty free vůní uvádím i společnosti, které nemají HCS certifikát, ale jsou lokální a jejich firemní politice důvěřuji. To je samozřejmě na rozhodnutí každého z nás :) 

ALMA (CZ)
MANA (CZ)
PRIMARK (UK)
SOAPHORIA (SK)

vegan tipy

V článku jsem se rozhodla rozebrat i deodoranty. Většina běžně dostupných deodorantů totiž obsahuje hliník a jeho sloučeniny. Zvýšená koncentrace hliníku ale provází některé zákeřné nemoci a existuje podezření, že potlačování přirozeného pocení antiperspiranty může podporovat růst rakovinotvorných buněk.

Mnohem lepší je používat deodoranty přírodní, bez obsahu hliníku. Variant je hodně, můžete mít tuhý deodorant, roll on, krystal nebo i sprej. Já jsem nedávno díky Zuzce objevila Nuud, který je bez parfemace (takže se netluče s vaším parfémem) a vydrží působit několik dní. Nepatří mezi nejlevnější, ale způsobuje závislost :) 
vegan tipy

V seznamu cruelty free vůní uvádím i společnosti, které nemají HCS certifikát, ale jsou lokální a jejich firemní politice důvěřuji. To je samozřejmě na rozhodnutí každého z nás :) 

JASON (US)
LAVERA (DE)
MANA (CZ)
NUUD (NL)
SOAPHORIA (SK)
SUKIN (UK)

Jak vnímáte testování na zvířatech a chemikálie ve vůních vy? Dejte nám vědět v komentářích. 


Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co