středa 7. října 2020

Vegan kulajda

Vegan kulajda

Kulajda je výborná sezonní polévka. Kombinace hub, kopru a brambor k podzimu patří stejně jako dýně nebo zelí. Navíc je tak vydatná, že skvěle poslouží jako oběd či večeře. Já ji nejraději zahušťují ovesnou smetanou, ale skvělá je i se sójovou nebo plnotučným nemlékem :) 

SUROVINY (3 porce):
4 střední brambory (280g)
2 hrsti sušených hub (17g)
snítka kopru
500 ml zeleninového vývaru
1 lžíce UME octa
1 lžička drceného kmínu
sůl, pepř

Brambory oloupejte a nakrájejte na drobnější kostičky. Sušené houby prolejte vařící vodou a pak znovu zalejte a nechte alespoň 5 minut odstát. Brambory společně s houbami (vč. nálevu) zalejte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete, přidejte kmín a povařte do změknutí brambor. Uvařené brambory pak rozmačkejte šťouchadlem, přidejte rostlinnou smetanu a ocet a prohřejte. Nakonec přidejte najemno natrhaný kopr - už nevařte.

ŽIVINY (1 porce):
160,5 kcal
protein 4,2g
sacharidy 23,52g
tuky 5,69g



Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co