neděle 20. prosince 2020

Vegan vánočka

vegan recepty

Vánočku jsem měla ráda už jako malé dítě. S čajem, občas namazanou marmeládou a občas jen tak suchou. Moje babička dělala vždycky tu nejlepší. Byl to tedy spíše takový věnec a občas se celá tak jakoby stekla dohromady, ale chuťově byla prostě nejlepší. Vláčná, ne moc sladká, rozinky krásně rumové. Bohužel babičky vánočka obsahovala vejce i máslo, takže recept nebyl úplně pro mě. Tak jsem asi dva měsíce zpátky experimentovala a zkoušela různé mouky a poměry a nakonec se dopracovala k tomuhle receptu. Budu ráda, když ho vyzkoušíte a dáte mi vědět jak vám chutná.

Vegan vánočka

Ingredience
175ml ovesného mléka (+ kapka na potření)
70g rostlinného másla (napr. ALSAN)
70g plátků mandlí (polovina do těsta, polovina na posyp)
1 čerstvé droždí
rum
kůra z jednoho citronu
špetka soli

Rozinky si namočte do teplé vody s rumem. Pak si připravte kvásek. Droždí rozdrobte do teplého mléka, přidejte lžičku javorového sirupu, zasypte trochou mouky a nechte vzejít. Obvykle to trvá cca 10 minut. Mezitím si v míse smíchejte mouku se špetkou soli, citronovou kůrou & cukrem a ve středu vytvořte důlek. Zbytek mléka zahřejte a rozpusťte v něm margarín.

Když máte vzešlý kvásek, do mouky postupně střídavě přilévejte mléko s margarínem a kvásek a zapracovávejte. Propracujte vařečkou a nechte těsto 7 minut prohnětat robotem (pokud nemáte, těsto dobře propracujte na vále). Přidejte nasekané mandle a okapané rozinky a nechte ještě chvilku prohnětat. Takhle připravené těsto nechte odpočinout na teplém místě, přikryjte ho utěrkou a nechte ho tak hodinu až dvě kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku, rozdělte na 5 stejně velkých dílů a nechte ještě pár minut odpočinout. Pak každý kousek dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm (3 na spodní cop a 2 na vrchní). Vánočku si upleťte už přímo na pečícím papíru na plechu, nejprve klasický cop ze tří pramenů a nahoru umístěte cop ze dvou. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Vánočku v několika místech zafixujte špejlí, aby vám copy zůstali hezky na sobě, až bude kynout. Takto připravenou ji nechte kynout další hodinku.

Vykynutou vánočku potřete kapkou ovesného mléka smíchaného s javorovým sirupem (1:1) a posypte mandlemi. Upečte ji v předem předehřáté troubě nejprve na 220 stupňů 5 minut, následně teplotu stáhněte na 160 a dopékejte asi hodinu. Je hotová, jakmile se na prostřední špejli nelepí žádné těsto. Upečenou vánočku dejte na mřížku a před zakrojením ji nechte úplně vychladnout. 

Pro tip: Pro větší lesk vánočku po upečení potřete cukrovým rozvarem (cukr a voda v poměru 1:1)

vegan vanocka

2 komentáře:

  1. Vianočka nie je jedlo, ktoré by mi po prechode na vegánstvo nejako obzvlášť chýbalo, ale viaže sa mi so spomienkami, kedy nám ju dávali v škôlke spolu s maslom a džemom, a k tomu kakao 😍😍 Ale recept vyzerá jednoduchšie než som čakala, takže určite ho niekedy vyskúšam 🥰

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "ARE YOU STORING FOOD CORRECTLY?"

    OdpovědětVymazat
  2. Me taky hodne chybela, proto jsem zkousela ruzne recepty :) Dej pak vedet, jak vysla :)

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co