středa 23. prosince 2020

Veganská štědrovečerní večeře

vegan vanoce


Loni touhle dobou mi docela vrtalo hlavou, co budu vlastně jíst na Vánoce. Procházela jsem různé servery, prohledávala recepty a nakonec skončila u relativně klasického bramborového salátu (pouze s obměnou majonézy za sojanézu) a celeru v trojobalu. Z výsledků jsem byla poměrně nadšená. Celer nebyl vůbec složitý a moc mi chutnal. Letos jsem více přemýšlela nad bílkovinami a tak jsem se celer rozhodla doplnit ještě obalovaným tofu. Musím říct, že je to fakt vynikající, vůbec jsem nečekala, že to bude takhle dobré. A není to ani náročné na ingredience. Vyzkoušejte letos na Vánoce něco nového, třeba to bude láska na první pohled.


Ingredience na salát (3 porce):
6 menších brambor (300g)
2 mrkve (150g)
1 menší cibule (75g)
1 větší nakládaná okurka (60g)
2 lžíce hořčice
2 lžíce veganské tatarky
6 lžic láku z okurek
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička soli
pepř

Brambory a mrkev uvařte ve slupce a nechte vychladnout (ideální je vařit 1 den dopředu, ale hodinka stačí). Obojí oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno, v menším rendlíku si rozehřejte řepkový olej a nechte cibulku zesklovatět. Přidejte 2 lžíce hořčice a ještě chvilku prohřejte. Přidejte k bramborám s mrkví. Nakládanou okurku taky nakrájejte nadrobno a společně s tatarkou, lákem z okurek, solí a pepřem je také přidejte do směsi. Všechno dobře promíchejte a nechte v chladu odležet do druhého dne. Druhý den ochutnejte, případně dosolte nebo dopepřete a můžete podávat.

Ingredience na smažený celer & tofu (2 porce):
(salátu dělám o porci navíc, aby mi zbylo na chlebíčky:)
2 plátky celeru (200g)
1 uzené tofu (200g)
hraška
kukuřičná strouhanka
sůl, pepř, řepkový olej

Začněte tím, že si celer uvaříte v osoleném zeleninovém vývaru. Rozkrojte si ho na půlku, stejně tak i tofu, osolte a opepřete z obou stran, a připravte si misky na obalování. Oproti klasickému obalování vám budou stačit misky dvě. V jedné budete mít hrášku smíchanou s vodou, ze které vznikne lepkavá směs, a v druhé kukuřičnou strouhanku. Hned po obalení můžete začít smažit. Stačí 3 minutky z každé strany. Po smažení je dobré vysát přebytečný olej ubrousky (stejně jako u klasických řízků).    

Dejte mi v komentářích vědět, co si na Vánoce dáváte k večeři vy, ráda se nechám inspirovat😉. 

Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co