sobota 19. prosince 2020

Zero waste balení dárků

 Zero waste balení dárků

Možná už jste postřehli, že klasické balení dárků do balicích papírů a papírových tašek vychází z módy. Dnešní společnost si mnohem více uvědomuje, že vyhazovat (nebo pálit) tuny balicího papíru po Vánocích není moc ekologické.

Když budu vycházet z údajích uvedených na stránkách National Geographic, jeden vzrostlý strom vydá za cca 80.000 A4. Řekněme, že vám bude stačit na zabalení všech dárků 2m role, což vychází na cca 22 A4. To znamená, že kdyby se letošní Vánoce 1 mil. lidí (tedy necelých 10 % všech obyvatel ČR) rozhodli pro recyklovaný papír, nebo jiný druh balení zmíněny mezi tipy níže, ušetřili bychom společně 275 stromů za jediný večer.

Jaké jsou tedy ekologičtější možnosti?

Recyklování starých tašek a obalů

Jako starý křeček schovávám různé tašky, noviny a papíry, které by se mohli hodit. Letos mám velký přebytek tašek z woltu a i když se to na první pohled nemusí zdát, dárky v nich zabalené můžou vypadat moc krásně.

Zero waste balení dárků

Balení dárků do recyklovaného papíru

V dnešní době poměrně dost firem nabízí recyklovaný papír. Klasický recyklovaný papír seženete třeba na zerowastelife.cz. Můžete ho vyladit razítky, pokreslit ho nebo vylepšit washi páskami.

Zero waste balení dárků

Balení do látkových pytlíčků

Na trhu se objevilo pár firem, které se věnují látkovým pytlíčkům. Jsou vlastně takovou ekologičtější alternativou dárkových tašek. Krásné pytlíky seženete například na Saketos, v Ekonea nebo u Stoklasy. Ráda bych zmínila i pytlíčky a látky od nové české značky thank you wrap, kteří pytlíčky vyrábějí z evropského lnu a tisknou na ně ekologickými barvami. 

thank you wrap

Balení do látky (japonská technika furoshiki)

Tento způsob balení dárků mám nejradši. Můžete nakoupit krásné látky, nebo dokonce šátky (úžasňácké mají v Lush - recyklované z jejich plastových lahviček) a zabalit dárky do nich. Obdarovaný si je může schovat a použít je při balení vlastních dárků až bude příležitost. 


Jak se letos chystáte balit dárky vy? Dejte mi vědět v komentářích.

2 komentáře:

  1. My sme tento rok balili darčeky iba do darčekových tašiek. Za tie roky sa nám ich doma nahromadilo fakt že dosť, a na Vianoce sú ideálne — žiadne dlhé a komplikované balenie, a absolútne žiaden odpad, keďže tašky opäť zložíme a odložíme na ďalšie sviatky 🥰


    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "ARE YOU STORING FOOD CORRECTLY?"

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasim, darkove tasky drzi roky. Moje rodice je recykluji kazdy rok :)

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co