Zeleninová polévka s knedlíčky ve mě vyvolává pocit svátečnosti a neměla by chybět ve vašem velikonočním menu. Droždí je navíc bohaté na vitamíny B1, B2, B6 a kyselinu listovou.
SUROVINY (4 porce):
3 střední mrkve (330g)
180g celeru
2 proužky řapíkatého celeru (60g)
zeleninový vývar
sůl, pepř, řepkový olej
Drožďové knedlíčky:
1 menší cibule
1 menší cibule
1 kostka droždí
2 lžíce polohrubé mouky
1 lněné vajíčko
1 lžíce margarínu
1 lžíce oleje
1 lžíce strouhanky
1/2 lžičky sušeného česneku
majoránka, sůl a pepř
Začněte přípravou vývaru. Mrkev a celer nastrouhejte nahrubo, řapíkatý celer nakrájejte na kolečka. V hrnci rozpalte lžíci řepkového oleje a orestujte mrkev s celerem. Přihoďte řapíkatý celer a ještě chvilku restujte. Zalejte zeleninovým vývarem, osolte opepřete a povařte 15 min.
Mezitím si připravte knedlíčky. Začněte přípravou lněného vejce - 1 polévková lžíce drcených lněných semínek s 3-4 lžícemi vody - nechte odstát 5-10 minut. V hrnci rozehřejte margarín a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidejte droždí a nechte ho rozpustit. Jakmile se rozpustí, přidejte mouku, ještě krátce osmahněte a dejte stranou. Po vychladnutí přidejte sůl, pepř, majoránku, česnek a strouhanku a vytvořte knedlíčky. Vařte je přímo ve vývaru, dokud nevyplavou (cca 5 min). Polévku podávejte s nasekanou petrželkou.
ŽIVINY (1 porce):
291 kcal
protein 2g
sacharidy 13g
tuky 0,96g
vláknina 6g
Žádné komentáře
Okomentovat