pondělí 5. dubna 2021

Dokumenty, které vás donutí přemýšlet


Díky lockdownu máme všichni mnohem více času na různé seriály a filmy. A není nic lepšího, než dokumenty, které vám otevřou obzory a donutí vás přemýšlet a dohledávat další informace.

Já jsem v poslední době hodně sjížděla dokumenty s mořskou tématikou a některé informace, které jsem zjistila, mě doslova šokovali. Například informace, že plastová brčka, proti kterým se aktuálně hodně bojuje odpovídají pouze 0,03% problému. Rozhodla jsem se s vámi seznam zajímavých dokumentů sdílet. 


Pokud máte NETFLIX, je velmi pravděpodobné, že už jste zaznamenali dokument Seaspiracy. Pokud jste ho ještě neviděli, vřele doporučuju. Každý má právo vědět, co způsobuje komerční rybolov a co se před námi snaží autority skrýt. 


Freightened: The real price of shipping - starší dokument, který je ale díky zaseklé lodi v Suezkém průplavu zase poměrně aktuální. Lodní doprava znečišťuje zemskou atmosféru mnohem víc, než všechny automobily na světě dohromady a přesto její ekologickou stopu nikdo neřeší.


The Cove. Srdcervoucí dokument o týmu filmařů, kterým se podařilo proniknout skrz vysoká bezpečnostní opatření do japonské zátoky Taiji a získal záběry z masového zabíjení delfínů. Tento dokument je pro skutečně otrlé diváky. I tak bych ho každému doporučila, protože ekologické dopady se týkají nás všech. 


Blackfish je dokument, který zkoumá realitu za nablýskanými mořskými parky. Hlavní dějová linka se věnuje kosatce Tilikum, která v zajetí zabila několik lidí. Šokující dokument, který vám několikrát vyrazí dech. 


Poslední dokument, který bych ráda zmínila je My octopus teacher, který ukazuje. Během natáčení u afrického pobřeží naváže filmař nečekané přátelství s chobotnicí. Krásný příběh, který vás chytí za srdce a donutí vás přemýšlet nad vlastním životem.

Všechny výše zmíněné dokumenty doporučuji. U některých možná přes slzy neuvidíte, ale ve vědomostech je síla. Když budeme nad problémy zavírat oči, nikdo mořskou faunu a flóru nezachrání. A pak zřejmě ani nás samotné. 

Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co