pondělí 2. srpna 2021

Radost z květin

slow květiny


Květiny jsou radost. Dělají náš byt krásnější a ovlivňují náladu k lepšímu. Ale protože v našem zrychleném světě není nic tak úplně jednoduché, je potřeba si hlídat, kde květiny kupujete. Drtivá většina běžně prodávaných řezaných květin je dovážená z rozvojových zemí, kde má velký dopad životní prostředí i životy lidí. 


Produkce květin nepodléhá tak přísným předpisům jako potraviny, takže firmy nic neomezuje v používání pesticidů. Některé z přípravků jsou vysoce toxické a skleníkové klima jejich toxicitu ještě zvyšuje. Takové agrochemikálie ničí půdu, znečišťují vodu, vzduch a ohrožují zdraví lidí, kteří na farmách pracují. 


Zaměstnanci květinových farem mají v takovém prostředí často nedostatečné ochranné pomůcky, a i přesto, že pracují více než 40 hodin týdně, nedostávají adekvátně zaplaceno a žijí často v chudobě. Ženy pracující v květinovém průmyslu se navíc v mnoha případech potýkají se sexuálním obtěžováním


photo source: reuters.com

I přes snahy různých organizací není dětská práce na květinových výjimkou. Podle loňské zprávy ILO (mezinárodní organizace práce) pracuje v Ekvádoru na plantážích obrovské množství dětí. V dotazovaných oblastech to bylo až 84,5studentů základní školy.  


Ke všemu výše zmíněnému musíme ještě připočíst neekologickou logistiku. Květiny cestují tisíce kilometrů letadlem do Holandska na květinovou burzu. Odtud potom putují stovky kilometrů pozemní dopravou do našich květinářství. 


Pokud se o dopadech květinového průmyslu chcete dozvědět více, doporučuji dokument Blooming business, nebo diplomovou práci Kateřiny Kosové, která se této problematice věnuje. 




--------------------------------------------

-- Pár tipů pro etickou květinovou krásu --

- nakupujte květiny vypěstované lokálně
- sbírejte šetrně květiny ve volné přírodě
- v květinářstvích žádejte české květiny,
nebo květiny s certifikátem FAIRTRADE nebo FLOVERDE
- pěstujte si vlastní květiny

--------------------------------------------


-- Květinářství s lokálními květinami -- 


PLEVEL





Další úžasná květinářství s lokálními květy najdete na mapě LOUKY KVĚT.


Radost z květin by neměla být spojená s ničením životního prostředí ani lidských životů. Využijme tedy všech možností, jak tento špinavý byznys nepodporovat. 

1 komentář:

  1. Je smutné, že sa o tejto téme nehovorí viac a že o tom drvivá väčšina ľudí ani len netuší. Kvety sú jedna z oblastí, kde by človek čosi takéto asi ani nečakal, no zase na druhú stranu, dnes sa už nedá nájsť nejaký veľký biznis, kde by neexistovalo vykorisťovanie prírody i ľudí. Ja živé kvety nekupujem, a keď už, tak je to naozaj veľmi veľmi výnimočne. Podľa mňa je skvelou "alternatívou" kupovať črepníkovky a pokojovky, ktoré vydržia dlhé roky 🥰🥰

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Tencel — látka budúcnosti? Ako sa oň starať a na čo je vhodný?

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co