neděle 16. února 2020

Jak lépe nakupovat a méně vyhazovat

zero waste

Plýtvání potravinami je větší problém než se zdá. Odhaduje se, že se z různých důvodů vyhodí cca třetina světové produkce. To odpovídá zhruba 1,3 biliónu tun každý rok.

Vyřazené jídlo je odesíláno na skládky, kde hnije a produkuje plynný metan, což je druhý nejběžnější skleníkový plyn. Jinými slovy, vyhazování jídla přispívá ke změně klimatu. Plýtvá také obrovským množstvím vody. Podle Světového institutu pro zdroje se 24% veškeré vody používané pro zemědělství každoročně ztratí potravinovým odpadem. To je 45 bilionů galonů (asi 170 bilionů litrů).

Snížit plýtvání jídlem může každý z nás, protože se jednoznačně nejvíc vyhazuje v našich kuchyních. Zkuste plytvani omezit podle jednoduchých tipů v tomto článku.

Nakupujte chytře

- Většina lidí má tendenci kupovat více jídla, než potřebují. Udržujte doma zásobu trvanlivých potravin jako luštěniny, rýže, těstoviny, loupaná rajčata v konzervě atd.
- Zeleninu, pečivo a další potraviny s nízkou trvanlivostí kupujte častěji a v menším množství. Před novým nákupem vždy spotřebujte všechno nízkotrvanlivé jídlo, které jste zakoupili během posledního nákupu.
- Před nákupem si vždy vytvořte seznam položek (já používám Wunderlist kam průběžně dopisuji i trvanlivé položky které je nutné dokoupit), a seznamu se striktně držte. Když budete mít dopředu rozmyšlené, co s jídlem provedete, je větší šance, že ho zužitkujete.

Dobře skladujte

- Nesprávné skladování zvyšuje pravděpodobnost že se jídlo zkazí než ho stihnete spotřebovat. 
- Například banány, brambory, rajčata, česnek, okurky a cibule by měly být uchovávány při pokojové teplotě.
- Oddělování potravin, které produkují více ethylenového plynu je dalším skvělým způsobem, jak omezit znehodnocení potravin. Ethylen podporuje zrání v potravinách a může vést ke znehodnocení. 

Potraviny, které při zrání produkují ethylenový plyn, zahrnují:
Banány
Avokádo
Rajčata
Kantalupy
Broskve
Hrušky
Zelené cibule

Uchovávejte tyto potraviny mimo produkty citlivé na ethylen, jako jsou brambory, jablka, listová zelenina, bobule a paprika.

Naučte se způsoby jak uchovávat potraviny

- Sušení, konzervování, kvašení, a mrazení jsou metody, které můžete použít, aby jídlo vydrželo déle, čímž se sníží množství odpadu.
- Najdetě svá slabá místa - pokaždé, když budete muset něco vyhodit, najdetě pro příště způsob jak to včas zakonzervovat tak, aby se to neopakovalo. Ze zbylých rajčat můžete vykouzlit úžasná sušená rajčata, česnek můžete naložit do oleje, mrkev např. zamrazit. Receptů je moře. Googlete :)

Udržujte přehled v lednici

- Sejde z očí, sejde z mysli platí i pro jídlo. Zarazte kažení potravin tím, že budete mít chladničku uspořádanou, abyste mohli jasně vidět potraviny a vědět, kdy byly zakoupeny.
- Skvělá je metoda “FIFO” (first in, first out). Například, když si koupíte nové tofu, umístěte novější balíček za starý. To pomáhá zajistit, že se starší jídlo spotřebuje dříve.
- Uvařená jídla skladujte v průhledných boxech a vpředu, abyste na ně nezapomněli. 

Další vychytávky a tipy

- Chleba nejdéle vydrží v utěrce v chlebníku. 
- Brambory a cibuli neskladujte vedle sebe, oběma druhům sice prospívá spíše temno a chlad, když jsou ale blízko sebe, dříve začnou hnít či plesnivět.
- Sypké suroviny přesypte do uzavíratelných nádob (ať zabráníte případnému rozšíření molu)
- Manga, ananasy a jiné exotické ovoce nechejte v pokojové teplotě, přece jen je zvyklé na teplejší klima.

Pokud si zero waste a zachraňování jídla zamilujete, můžete si pořídit zbrusu novou kuchařku od organizace zachraň jídlo. Naučí vás jak využít jídlo do posledního kousku.


Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co