pondělí 16. května 2022

Ukrajinský boršč


Boršč miluju od první chvíle co jsem ho ochutnala. Jeho veganská varianta netrvá tak dlouho jako masová, jedinou nevýhodou je, že je potřeba plánovat a namočit si den dopředu bílé fazole. Kromě toho, červená řepa podporuje imunitu a onkologové ji doporučují jako prevenci proti rakovině. Je skvělou zásobárnou vitamínů C, B1, B2, B6 a E.

SUROVINY (3 porce):
2 střední mrkve (190g)
1 střední petržel (90g)
1 větší řepa (240g)
2 brambory (170g)
1 cibule (90g)
1/2 balení červeného zelí (200g)
2 hrsti sušených hub
1 lžíce protlaku
1 lžíce kečupu
2 lžíce tamari
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
1 lžička tymiánu
snítka kopru
2 lžíce třtinového cukru
zeleninový vývar
pepř, sůl, řepkový olej
rostlinný jogurt k podávání


Fazole namočte den předem do vody. Slijte je, zalijte 2,5násobným množstvím vody a vařte doměkka (cca 40 minut). Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev, petržel, brambory a řepu na kostičky. Houby si propláchněte horkou vodou, zalejte novou horkou vodou a nechte odstát. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev, celer a koření a opražte dozlatova. Česnek nakrájejte na plátky a s cukrem vsypte k zelenině. Promíchejte a nechte zkaramelizovat.

Přilijte protlak, kečup a sójovou omáčku a restujte 5 minut. Zalejte cca 1,5l vývaru, osolte, opepřete a přidejte brambory, houby (vč. nálevu), řepu a zelí. Zahřívejte k varu, pak ztlumte, přiklopte a na mírném stupni nechte vařit zhruba 40 minut. Dochuťte solí, octem, případně cukrem. Vmíchejte fazole, prohřejte a podávejte s rostlinnou smetanou, zasypané koprem.

ŽIVINY (1 porce):
190 kcal
protein 6,5g
sacharidy 39,6g
tuky 1,2g





Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co