středa 22. ledna 2020

Ukrajinský boršč

vegan recepty

Boršč miluju od první chvíle co jsem ho ochutnala. Jeho veganská varianta netrvá tak dlouho jako masová, jedinou nevýhodou je, že je potřeba plánovat a namočit si den dopředu bílé fazole. Kromě toho, červená řepa podporuje imunitu a onkologové ji doporučují jako prevenci proti rakovině. Je skvělou zásobárnou vitamínů C, B1, B2, B6 a E.

SUROVINY (3 porce):
2 střední mrkve (190g)
1 střední petržel (90g)
1 větší řepa (240g)
2 brambory (170g)
1 cibule (90g)
1/2 balení červeného zelí (200g)
2 hrsti sušených hub
1 lžíce protlaku
1 lžíce kečupu
2 lžíce tamari
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
1 lžička tymiánu
snítka kopru
2 lžíce třtinového cukru
zeleninový vývar
pepř, sůl, řepkový olej
rostlinný jogurt k podávání


Fazole namočte den předem do vody. Slijte je, zalijte 2,5násobným množstvím vody a vařte doměkka (cca 40 minut). Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev, petržel, brambory a řepu na kostičky. Houby si propláchněte horkou vodou, zalejte novou horkou vodou a nechte odstát. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev, celer a koření a opražte dozlatova. Česnek nakrájejte na plátky a s cukrem vsypte k zelenině. Promíchejte a nechte zkaramelizovat.

Přilijte protlak, kečup a sójovou omáčku a restujte 5 minut. Zalejte cca 1,5l vývaru, osolte, opepřete a přidejte brambory, houby (vč. nálevu), řepu a zelí. Zahřívejte k varu, pak ztlumte, přiklopte a na mírném stupni nechte vařit zhruba 40 minut. Dochuťte solí, octem, případně cukrem. Vmíchejte fazole, prohřejte a podávejte s rostlinnou smetanou, zasypané koprem.

ŽIVINY (1 porce):
190 kcal
protein 6,5g
sacharidy 39,6g
tuky 1,2g


Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co