neděle 15. března 2020

Veganské mýty

vegan tipy

Veganské mýty slouží především lidem, kteří jsou příliš pohodlní, aby změnili svůj životní styl. Ospravedlňují svá tvrzení kamarádka kamarádky byla veganem a musela se vrátit k masu, protože… doplňte jeden z mýtů. Netvrdím, že neexistují případy, kdy se někdo dlouhodobě špatně stravoval a způsobil si tím zdravotní problémy. Ale to rozhodně nebylo způsobeno veganstvím jako takovým, ale nedostatkem informací. Přitom věci, které si jako vegan musíte hlídat není zase tolik. Pravidelně doplňujte B12, v každém jídle zakomponujte protein & hlídejte vápník a železo. S hlídáním příjmu proteinů může pomoci šikovná aplikace v telefonu, na hlídání vápníku, železa & B12 doporučuju jednou za půl roku zajít na krevní testy.

Veganství není zdravé

Pravdou je, že WHO (mezinárodní zdravotní organizace) pro zdravý jídelníček doporučují především zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy a obiloviny. Současně zmiňují, že nenasycené tuky (ty najdeme např. v avokádu, ořechách, slunečnicovém, sójovém, řepkovém a olivovém oleji) jsou pro nás výrazně zdravější než tuky nasycené (tučné maso, máslo, palmový a kokosový olej, smetana, sýr, ghí a sádlo) a transmastné tuky všeho druhu, včetně průmyslově vyráběných transmastných tuků (vyskytujících se v pečených a smažených potravinách a hotových svačinkách a potravinách, jako je zmrazená pizza, koláče, sušenky,  a oleje na smažení a pomazánky) a trans-tuky z přežvýkavců (vyskytují se v masech a mléčných výrobcích z přežvýkavců, jako jsou krávy, ovce, kozy a velbloudi). Ověřit si to můžete přímo na stránce WHO.



Veganství je drahé

Souhlasím s tím, že některé veganské dobroty jako třeba kokosový sýr, nemléko nebo beyond meat opravdu nejsou nejlevnější. Ale to také nejsou potraviny, které jsou základem veganského jídelníčku. Takové místní sezonní ovoce a zelenina, obiloviny & luštěniny vám v peněžence zase takový vítr nezpůsobí. Kromě toho je zdravá strava skvělá investice do vašeho těla. A tělo se vám určitě bude ještě pár let hodit😉.

Jen vegani musí suplementovat

Výrobci přidávají do potravin, které jíme, doplňky stravy, abychom získali vitamíny, minerály a živiny, které naše tělo potřebuje. Mléčné mléko, stejně jako mnoho rostlinných mlék, je běžně obohaceno vitamíny A a D. Kromě toho, než země po celém světě začaly přidávat jód do stolní soli a krmení skotu, byl nedostatek jódu rozšířený. To je také případ B12, která se přidává do krmení skotu, protože se již v půdě přirozeně nevyskytuje.

Veganům řídnou kosti a zuby


Hlavní složkou zubů a kostí je vápník. Nemáte-li ho v krvi dostatek, vyplavuje se z kostí a tím kosti řídnou. Jakmile někdo nekonzumuje mléčné produkty, vynořuje se otázka příjmu vápníku. Nebojte se, dobrým zdrojem je například listová zelenina jako brukvoviny, kapusta a čínské zelí, brokolice, fazole černé oko, obohacená rostlinná mléka a vápníkem nabité tofu. Další vápníkovou inspiraci najdete tady.

Naši předkové tak taky jedli

Skutečně? Zkuste se zeptat babičky, nebo mamky jak často jedly maso, když byly malé. Tuším, že třikrát denně to nebude. A právě množství masa, které lidé dnes konzumují (krát jejich počet, který se každoročně zvyšuje) způsobuje, že podmínky pro zvířata jsou čím dál tím horší. A nejsou to jen zvířata, která trpí. Doslova likvidujeme vlastni půdu pod nohama a děláme že nás osobně se to netýká.

O mýtech typu zvířata jsou tu pro nás, abychom je jedli, nebo na co bychom jinak měli řezáky a rostliny také cítí bolest se ani zmiňovat nebudu, protože člověk který vypustí něco takového z úst moc opravdu moc nepřemýšlí.


Pokud vás trápí ještě jiné mýty ohledně rostlinné stravy, zkuste se mrknout sem, tady je jich vyvrácených poměrně dost :)


Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co