neděle 7. února 2021

Jak přestat nakupovat fast fashion

 slow fashion


Nákup nového oblečení nám často dokáže zvednout náladu i sebevědomí. V posledních letech se ale stalo zvykem, že nakupujeme mnohem častěji, impulzivně, bez dlouhého přemýšlení. Často reagujeme na nějakou slevu, dopravu zdarma nebo trend, který aktuálně vládne sociálním sítím. Oblečení se nakupuje na krátké časové období, i proto že za těch pár korun nikdo nepředpokládá, že by vydrželo více než na jednu sezónu. 


Fast fashion, která generuje nové trendy každý měsíc (někdy i týden) přitom představuje obrovskou ekologickou zátěž. Možná už jste slyšeli, že na výrobu jednoho bavlněného trička se spotřebuje až 3.000 l vody. To je ale bohužel pouze jeden z problémů, které velké obchodní řetězce způsobují. Když se podíváte na dokument The true cost, nebo přečtěte knihu Příběh skříně, dozvíte se, že rychlá móda ovlivňuje i produkci CO2, znečištění řek nebo odlesňování. Lidé, kteří oblečení šijí často žijí pod hranicí chudoby. 


Často nejde jen o to, jaké znečištění způsobuje výroba oblečení jako taková, ale i jeho doprava přes polovinu světa. Pokud se rozhodnete, že tento koloběh nechcete nadále podporovat můžete si zvolit cestu slow fashion - tedy lokální, kvalitnější & nadčasové kousky, které vám déle vydrží. Podpoříte tím lokální ekonomiku a vězte že dobrý pocit z toho, že víte kdo vaše oblečení ušil je k nezaplacení. 


jak prestat kupovat fast fashion

Začít kupovat slow fashion může být ze začátku náročnější, protože trendy vás budou na sociálních sítích stále pronásledovat. A nebudou samy. Online i offline reklama neustále hlásící nějaké slevy, influenceři propagující báječný doplněk, který nutně potřebujete... Určitě to znáte :) Jak z toho ale ven? Připravila jsem si pro vás pár tipů, které vám přechod na slow fashion ulehčí. 


-- Ujasněte si priority --


Zamyslete se nad tím, co je pro vás důležité. Je to dopad na životní prostředí? Doprava přes půl světa? Etika výroby? Když máte jasně dané priority, lépe se vám určuje, jestli daný kousek koupit či nikoliv. Dopad na životní prostředí i etiku výroby si můžete pohlídat v rámci certifikátů, dopravu nákupem lokálních značek. Současně se zamyslete nad svým rozpočtem. Doporučuji si dát jasný limit, který si měsíčně budete dávat stranou a z něj dražší a kvalitní kousky pořizovat. 



-- Najděte svůj styl --


Projdete svou skříň, udělejte si nástěnku na pinterestu & ujasněte si, jaké kousky rády nosíte pořád dokola. Na těch postavte svůj základní šatník. Myslete na to, že není účelem všechno vyhodit a začít znova, ale spíš vytvořit základ, který můžete postupně obměňovat za kvalitnější & nadčasové kousky, které vám vydrží roky. Hledání stylu jsem v minulosti věnovala celý článek, ten najdete tady.


-- Nákup není jediná možnost --


Snažte se maximálně využít oblečení, které už doma máte. Pokud vám na něm něco nesedí, zkuste to změnit. Když se vám nelíbí barva, obarvěte ho. Když se vám nelíbí střih, zkuste ho upravit tak, aby vám seděl. Ze staršího trika můžete ušít třeba i tašku na nákup, nebo čelenku do vlasů. Další možností je výměna, nebo zapůjčení. Když se chystáte třeba na pracovní večírek a potřebujete šaty které doma nemáte, obepište nejprve kamarádky, jestli by vám je nemohly půjčit. 

jak prestat nakupovat fast fashion
-- Každý nákup dobře promyslete --

Mě osobně se osvědčil Pinterest. Kdykoliv narazím na něco udržitelného od lokálních značek co mne zaujme, uložím si to na nástěnku. Občas si nástěnku projdu a přemýšlím nad tím, jak by dané kousky fungovaly v mém šatníku. Když mám našetřeno a vyhodnotím, že je čas kousek do šatníku zařadit, objednám ho. Nedělám ale impulzivní nákupy. 


-- Všímejte si materiálu --


Ať nakupujete oblečení nové, nebo z druhé ruky, čtěte cedulky. Zaměřte se na přírodní materiály jako je bavlna, len, bambus, konopí (hedvábí & vlně se z etických důvodů vyhýbám), ale také na příjemnou viskózu, modal nebo tencel. Umělým vláknům je lepší se vyhnout, protože jsou jejich vlákna nerecyklovatelná a během praní se z nich do vody uvolňují mikroplasty


slow fashion


-- Poznejte své oblíbence --


Najdete značky, které vám budou svou politikou & tvorbou blízké. Začít můžete u článku České a slovenské značky, které nepřehlédnete. Podívejte se na to jakým způsobem pracují, s jakými materiály a najděte ty, které budete milovat. Není lepší pocit, než si obléknout něco, co má svůj příběh který vás oslovuje❤. 


2 komentáře:

  1. Mne zo všetkého najviac pomáha proste do obchodov vôbec nechodiť. Či už sa nudím, čakám, vo výlohe majú obrovský plagát alebo viem, že sú všade povianočné výpredaje — proste dnu nevojdem. Mne tiež veľmi pomohlo to, že som sama chvíľu vo fast fashion reťazci pracovala ako brigádnička (lebo na výške som si potrebovala nejako privyrobiť), čo vrelo všetkým odporúčam. Keď som videla, ako sa s tým oblečením zaobchádza, ako nekvalitné sú materiály, a hlavne koľko sú niektorí ľudia ochotní minúť na obyčajné oblečenie (niekto nechal len tak aj 10 000 Kč za hadry, pričom toto nebola ani moja mesačná výplata za hodiny makania, kedy sme šli aj tri dvanástky po sebe a celý deň sme si poriadne nesadli), tak mi občas z toho bolo až zle a smutno 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK — "Krása" řezaných květin a co se za ní skrývá

    OdpovědětVymazat
  2. To máš pravdu Berenica, taková zkušenost by asi prospěla všem. Jinak absolutní souhlas, vyhýbat se pokušení je ta nejlepší cesta.

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co