středa 17. února 2021

Zeleninový wok s tempehem

 Vegan recepty

Uzenému tempehu jsem propadla relativně nedávno. Nějak jsem se nemohla smířit s jeho strukturou. Pak jsem ho ale párkrát přidávala jako alternativu slaniny do burgeru a zamilovala si ho. Poslední dobou tedy hledám další a další možnosti jak ho zúročit. I pokud jste mu zatím nepropadli, vyzkoušejte tento jednoduchý recept, věřím že si ho zamilujete.


INGREDIENCE (3 porce)
190g uzeného tempehu
180g jasmínové rýže
1 menší cibule (40g)
2 mrkve (144g)
100g žampiónů
2 stroužky česneku
2cm kousek zázvoru (15g)
125 ml kokosového mléka
50ml tamari
2 lžíce javorového sirupu
1,5 lžíce kukuřičného škrobu
limetka
jarní cibulka
černý sezam
řepkový olej, sůl & pepř

Rýži dejte vařit podle návodu. Tempeh rozkrojte na půl a obě půlky nakrájejte na plátky. Ve woku rozpalte 1 lžíci řepkového oleje a plátky orestujte. Posolte je, popepřete a dejte stranou.

Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte na jemno, mrkev na drobné hranolky a žampióny na plátky. Dejte další lžíci oleje do woku a orestujte nejprve cibuli, pak přihoďte česnek se zázvorem, nechte rozvonět a přihoďte mrkev s žampióny. Restujte cca 5 minut.

Mezitím si ve sklenici připravte směs z 50ml tamari, 10ml vody, 2 lžícemi javorového sirupu, 1,5 lžíce limetkové šťávy a škrobu. Dobře promíchejte a přidejte do woku společně s kokosovým mlékem. Povařte cca 15 minut. Podávejte s rýží, posypané jarní cibulkou a sezamem. 


ŽIVINY (1 porce):
338 kcal
protein 19g
sacharidy 37g
tuky 13g
vláknina 3g


2 komentáře:

  1. Ja som tempeh prvýkrát ochutnala ešte keď som bola na výške, a tak veľmi som sa doň zamilovala, že som ho chcela jesť takmer každý deň; až som sa ho, samozrejme, úplne prejedla 😅 Teraz si ho dám skôr výnimočne. Ale tento recept vyzerá veľmi dobre!

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Najväčšia chyba pri prechode na zero waste

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se mu pořád nějak bránila. Úplně zbytečně samozřejmě :)

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co