neděle 28. března 2021

Dobré důvody proč vyzkoušet veganství

vegan tipy

Rostlinná strava je jeden z nejúčinnějších způsobů jak podpořit práva zvířat, chránit planetu, zlepšit své zdraví a žít bez morálních kompromisů. I přesto je stále velké množství lidí, kteří věří, že je veganství nezdravé, nepřirozené, nebo dokonce nemožné. Rozhodla jsem se proto napsat článek, který obsáhne důvody, proč veganství alespoň vyzkoušet. 


-- OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ --

Průmyslové zemědělství výrazně přispívá k problémům životního prostředí po celém světě. Zkuste se zamyslet nad tím, kolik zvířat musí být denně poraženo, aby se naplnily supermarkety po celém světě. Všechna tato zvířata musí být do své porážky krmena, napájena a ustájena. Výsledkem je masivní odlesňování, velká spotřeba vody a vysoké emise. Nemluvě o tom, že výkaly zvířat jsou toxické a způsobují kontaminaci vody.


Často slýchám protiargument, že vegani pojídáním sóji způsobují odlesňování. Není tomu tak. Sója se v tak obrovském množství se pěstuje jako krmivo pro zvířata. V ČR se spotřeba sóji odhaduje na 300 tun ročně a drtivá většina je použita jako krmivo. 


-- SOUCIT S KAŽDOU ŽIVOU BYTOSTÍ --

Krávy, prasata, králíci, kuřata, ryby i další zvířata které končí na talířích mají emoce stejně jako lidé. Zažívají lásku, radost i strach. Neměli bychom nad jejich pocity zavírat oči kvůli chvilkovému požitku. Představte si, že vyrůstáte v kleci, se stovkou dalších lidí. Jste tak namačkaní, že se ani nemůžete otočit. Chybí vám denní světlo a pohyb. Vaše utrpení skončí až na jatkách, kde vás zabijou, aby z vás udělali jídlo.

 

Lidé velmi negativně vnímají, když slyší o utrpení psů a koček, ale u ostatních zvířat se nad tím nezamýšlí. A přesto, například prase má inteligenci tříletého dítěte. Zajeďte se podívat na Farmu naděje a seznamte se se zvířaty, kterým se podařilo vyskočit z hospodářského koloběhu utrpení. 


Začít můžete i tím, že si poslechnete názory inspirativních lidí, kteří se rozhodli promluvit o tom, co změnilo jejich pohled na svět a zvířata. 




-- ZDRAVÍ NA PRVNÍM MÍSTĚ --

Když přijdete domů, unavení z práce, je hrozně jednoduché objednat si jídlo z fast foodu, nebo ohřát polotovar. Dokážete si jistě představit, co takové návyky dělají s vaším tělem. Je pravda, že maso a mléčné výrobky obsahují živiny důležité pro naše tělo, ale zároveň mohou přispívat ke zdravotním problémům.


I světová zdravotnická organizace pro zdravý jídelníček doporučuje především zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy a obiloviny. Současně zmiňují, že nenasycené tuky (ty najdeme např. v avokádu, ořechách, slunečnicovém, sójovém, řepkovém a olivovém oleji) jsou pro nás výrazně zdravější než tuky nasycené (tučné maso, máslo, palmový a kokosový oleji, smetana, sýr, ghí a sádlo) a transmastné tuky všeho druhu, včetně průmyslově vyráběných transmastných tuků (vyskytujících se v pečených a smažených potravinách a hotových svačinkách a potravinách, jako je zmrazená pizza, koláče, sušenky, sušenky, oplatky a oleje a pomazánky na vaření) a trans-tuky z přežvýkavců (vyskytují se v masech a mléčných výrobcích z přežvýkavců, jako jsou krávy, ovce, kozy a velbloudi). Ověřit si to můžete přímo na stránce WHO.


-- KONZUMACE MASA PŘISPÍVÁ K CELOSVĚTOVÉ PODVÝŽIVĚ --

Představte si, že by všichni ze dne na den přešli na veganskou stravu. Nikdo by nemusel chovat zvířata na hospodářské účely a plodiny, které se pro ně pěstují by nakrmily hladové populace světa. Stejně tak bychom mohli dodat vodu těm, kteří ji nemají snadno k dispozici, když by nebyla potřeba pro zvířata.


Důvodů samozřejmě existuje mnohem více, ale tyhle jsou pro mne nejdůležitější. Jaké jsou ty vaše? Co si o veganství myslíte vy? Dejte mi vědět v komentářích.

1 komentář:

  1. Mäso som prestala jesť pred asi šiestimi rokmi. Bolo to zo dňa na deň, proste som sa jedno popoludnie rozhodla, že už nechcem jesť mäsové výrobky, a nikdy som sa nevrátila späť. S mliekom to bolo ťažšie a stále sú výnimočné príležitosti, kedy neodmietnem babkine koláče, ktoré v sebe majú živočíšne produkty.
    Ja som na vegetariánstvo prešla po prečítaní niekoľkých článkoch o mäsopriemysle a ako to celé vyzerá a funguje; a bola som zo seba maximálne zhrozená a znechutená. A ako som si potom o tom čítala viac, videla rôzne dokumenty a podobne, a fakty sa začali nabaľovať, tak rozhodnutie bolo pre mňa viac-menej jasné. Takže u mňa to začalo súcitom so zvieratami a odmietaním týrania a vykorisťovania, ale postupne sa k tomu pridali ak ekologické a etické dôvody 😊😅

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Bude cirkulárna móda budúcnosťou odevného priemyslu?

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co