neděle 21. března 2021

Úklid bez chemikálií

non toxic domácnost

 

V době, kdy nás hodně zajímá co jíme a jakou kosmetiku používáme, by nám nemělo uniknout ani složení přípravků, které používáme na úklid. Toxické složení přípravků totiž negativně ovlivňuje nejen přírodu, ale i naše tělo. Škodlivých látek je v drogerii celá řada, mnoho z nich jsou prokázané silné alergeny, ale syntetická vůně je i odborníky na toxikologii považována za jednu z nejrizikovějších. A ta obvyklou součástí v běžně dostupných produktech. Hojně je zastoupená například v avivážích, pracích prášcích, parfémech, deodorantech, ale najdete ji překvapivě například i v hypoalergenní kosmetice nebo vlhčených ubrouscích. Syntetická vůně může obsahovat až stovky chemických složek, které nemusí být uvedeny na obalu, protože složka "parfum" má legislativní výjimku. 


Mít pod kontrolou, jaké produkty doma používáte na úklid je určitě na místě. Nechcete do svého těla prát chemikálie, pokud to není nezbytně nutné. Navíc, pokud trpíte na alergie, nebo ekzémy, může vám přechod na netoxickou domácnost problémy zmírnit. A dobrá zpráva je, že ušetří i vaše peněženka. Pro úklid vaší domácnosti vám bohatě postačí jedlá soda, sůl, mýdlo, ocet a esenciální olej.


 Univerzální prostředek na úklid
200ml vody
100ml jablečného octa
2 lžíce jedlé sody
20 kapek pomerančového esenciálního oleje

Všechny ingredience smíchejte a před každým použitím důkladně protřepejte.

Prostředek na čištění skla
200 ml vody
2 lžíce octa
15 kapek pomerančového esenciálního oleje

Všechny ingredience smíchejte a před každým použitím důkladně protřepejte.

Prostředek na nádobí
200g kastilského mýdla
200ml vody
15 kapek pomerančového esenciálního oleje

Všechny ingredience smíchejte a můžete umývat :)

Šetrný čistič odpadu
50g soli
50g jedlé sody
50ml jablečného octa
vroucí voda

V misce smíchejte sůl a sodu. Nasypte do odpadu. Zalijte octem, nechte odstát 5 minut a následně horkou vodou. Nechte odstát dalších 5 minut.


Jaké přípravky doma používáte vy? Podělte se v komentářích.


1 komentář:

  1. Ja som sa rok a pol snažila používať univerzálny čistič na rovnakej báze, teda voda + ocot, ale neviem, mne pach octu až príliš vadí a nevedela som sa cez to preniesť. Skúšala som už nechať ocot odstáť so šupkami citrusov, dávala som doň aj esenciálne oleje, ale aj tak ten ocot stále cítim a prekáža mi to. Tak som to vzdala a kúpila si koncentrát od Tierra Verde — maličké množstvo sa rozriedi vo vode, a tak celá fľaša vydrží roky a roky. A táto cesta mi vyhovuje oveľa viac 😊 A na upratovanie sa mi veľmi osvedčila jedlá sóda! Používam ju na umývadlá, varnú dosku i sprchový kút a zatiaľ nikdy nesklamala 😍

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Testujeme vegánske alternatívy — “Kuracie rezne” od Next Level Meat

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co