Když jsme minulý víkend přemýšleli s jakými recepty přijít na velikonoce, největší diskuze se rozjela u sladkého. Nejdřív jsem zvažovala mazanec, ale došlo mi, že bych asi nepřišla s ničím novým, i vzhledem k tomu, že těsto je téměř totožné s vánočkou. Pak jsem zvažovala beránka, ale moje kamarádka mi připomněla epický beránkovský fail (to mě vždycky rozesměje) a to, že je beránek vlastně takové suché, ozdobné nic moc. A přišla se skvělou myšlenkou, že bychom mohli zkusit tradiční slovenský řez, který v dětství pekla s babičkou každé velikonoce.
Dezert je trochu komplikovanější na přípravu, ale rozhodně to stojí za to. Plech, který jsme upekly my, zmizel za 1 den :) My jsme dělali double verzi - s makovo-rumovou i ořechovou náplní, ale můžete se rozhodnout jen pro jednu :)
MAKOVO-RUMOVÁ NÁPLŇ
Suché ingredience:
170g mletého máku
90g hladké mouky
90g hrubé mouky
150g třtinového cukru
15g holanského kakaa
1 lžíce sody (10g)
1 lžička prášku do pečiva (4g)
1/2 lžičky skořice (2g)
špetka soli
Mokré ingredience:
300ml rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa
150g margarínu
šťáva z 1,5 citronu (45ml)
150ml rumu
Předehřejte troubu na 180°C. Začněte tím, že si ve větší míse smícháte rostlinné mléko s octem a necháte chvilku odstát. V menší míse smíchejte obě mouky s mákem & dobře je promíchejte, aby nebyly nikde hrudky. Přidejte cukr, kakao, sodu, prášek do pečiva, skořici & sůl a znovu důkladně promíchejte. Margarín odměřte do rendlíku a nechte ho na plotně rozehřát. Nechte ho lehce zchladnout a pak vmíchejte do mléka. Nyní můžete suché ingredience přimíchat do mokrých. Důkladně promíchejte a nalejte na plech s pečícím papírem (nebo ho můžete vymazat, záleží na preferencích). Pečte 15 minut a pak nechte vychladnout.
Po vychladnutí těsto rozdrobte a dejte do mísy. Přidejte citronovou šťávu a rum a promíchejte.
OŘECHOVÁ NÁPLŇ
200g vlašských ořechů
140ml kokosového mléka
75g třtinového cukru
50g alsanu
trochu rumu
trochu medu
Všechny ingredience smíchejte a nechte prohřát v rendlíku, dokud se nespojí. Nechte vychladnout.
ČOKOLÁDOVÝ KORPUS
Suché ingredience:
130g hladké mouky
130g hrubé mouky
150g třtinového cukru
50g holanského kakaa
1 lžíce sody (10g)
1 lžička prášku do pečiva (4g)
špetka soli
Mokré ingredience:
300ml rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa
150g margarínu
Tady je postup stejný jako u makového korpusu. Předehřejte troubu na 180°C. Začněte tím, že si ve větší míse smícháte rostlinné mléko s octem a necháte chvilku odstát. V menší míse smíchejte obě mouky s kakaem & dobře je promíchejte, aby nebyly nikde hrudky. Přidejte cukr, sodu, prášek do pečiva, kakao & sůl a znovu důkladně promíchejte. Margarín odměřte do rendlíku a nechte ho na plotně rozehřát. Nechte ho lehce zchladnout a pak vmíchejte do mléka. Nyní můžete suché ingredience přimíchat do mokrých. Důkladně promíchejte a nalejte na plech s pečícím papírem (nebo ho můžete vymazat, záleží na preferencích). Pečte 15-20 minut a pak nechte vychladnout.
Když máte všechny ingredience připravené, můžete začít kompletovat. Čokoládový korpus namažte ořechovou a rumovou náplní a dejte alespoň na 30 min ztuhnout do lednice. Mezitím si přichystejte polevu.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
150g hořké čokolády
50g margarínu
Rozehřejte čokoládu s margarínem ve vodní lázni a míchejte, dokud se důkladně nespojí.
Vytáhněte ztuhlý řez z lednice a postupně na něj nanášejte polevu. je možné udělat i vzorek vidličkou, tak jak jsme to udělali na ořechové části. Dejte znovu chladit do lednice a po 30 minutách můžete podávat.
Pro tip od Lenky: Maková náplň bez rumu a citronu je geniální makovec. Stačí čokoládová poleva a kamarádi vám utrhají ruce :)
My doma zvykneme robiť podobný makový koláč, ale bez rumu 😅 Je to už taká klasika, i keď mak je v našej rodine pomerne obľúbený, a tak koláč robíme nielen na sviatky, ale po celý rok 😊
OdpovědětVymazatSIMPLYBERENICA — INSTAGRAM — NOVÝ ČLÁNOK: Sprievodca bezobalovými obchodmi — Bez Obalu v Otrokovicích
Ten makový je skvělý. Na rum taky moc nejsem, ale musím říct, že v tom řezu je vynikající :D
OdpovědětVymazat