středa 10. března 2021

Vegan makový & ořechový řez

vegan pečení

Když jsme minulý víkend přemýšleli s jakými recepty přijít na velikonoce, největší diskuze se rozjela u sladkého. Nejdřív jsem zvažovala mazanec, ale došlo mi, že bych asi nepřišla s ničím novým, i vzhledem k tomu, že těsto je téměř totožné s vánočkou. Pak jsem zvažovala beránka, ale moje kamarádka mi připomněla epický beránkovský fail (to mě vždycky rozesměje) a to, že je beránek vlastně takové suché, ozdobné nic moc. A přišla se skvělou myšlenkou, že bychom mohli zkusit tradiční slovenský řez, který v dětství pekla s babičkou každé velikonoce. 


Dezert je trochu komplikovanější na přípravu, ale rozhodně to stojí za to. Plech, který jsme upekly my, zmizel za 1 den :) My jsme dělali double verzi - s makovo-rumovou i ořechovou náplní, ale můžete se rozhodnout jen pro jednu :) 


MAKOVO-RUMOVÁ NÁPLŇ


Suché ingredience:
170g  mletého máku
90g  hladké mouky
90g hrubé mouky
150g třtinového cukru
15g holanského kakaa
1 lžíce sody (10g)
1 lžička prášku do pečiva (4g)
1/2 lžičky skořice (2g)
špetka soli

Mokré ingredience:
300ml rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa
150g margarínu
šťáva z 1,5 citronu (45ml)
150ml rumu

Předehřejte troubu na 180°C. Začněte tím, že si ve větší míse smícháte rostlinné mléko s octem a necháte chvilku odstát. V menší míse smíchejte obě mouky s mákem & dobře je promíchejte, aby nebyly nikde hrudky. Přidejte cukr, kakao, sodu, prášek do pečiva, skořici & sůl a znovu důkladně promíchejte. Margarín odměřte do rendlíku a nechte ho na plotně rozehřát. Nechte ho lehce zchladnout a pak vmíchejte do mléka. Nyní můžete suché ingredience přimíchat do mokrých. Důkladně promíchejte a nalejte na plech s pečícím papírem (nebo ho můžete vymazat, záleží na preferencích). Pečte 15 minut a pak nechte vychladnout. 

Po vychladnutí těsto rozdrobte a dejte do mísy. Přidejte citronovou šťávu a rum a promíchejte. 


OŘECHOVÁ NÁPLŇ

200g vlašských ořechů
140ml kokosového mléka
75g třtinového cukru
50g alsanu
trochu rumu
trochu medu

Všechny ingredience smíchejte a nechte prohřát v rendlíku, dokud se nespojí. Nechte vychladnout.


ČOKOLÁDOVÝ KORPUS

Suché ingredience:
130g  hladké mouky
130g hrubé mouky
150g třtinového cukru
50g holanského kakaa
1 lžíce sody (10g)
1 lžička prášku do pečiva (4g)
špetka soli

Mokré ingredience:
300ml rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa
150g margarínu

Tady je postup stejný jako u makového korpusu. Předehřejte troubu na 180°C. Začněte tím, že si ve větší míse smícháte rostlinné mléko s octem a necháte chvilku odstát. V menší míse smíchejte obě mouky s kakaem & dobře je promíchejte, aby nebyly nikde hrudky. Přidejte cukr, sodu, prášek do pečiva, kakao & sůl a znovu důkladně promíchejte. Margarín odměřte do rendlíku a nechte ho na plotně rozehřát. Nechte ho lehce zchladnout a pak vmíchejte do mléka. Nyní můžete suché ingredience přimíchat do mokrých. Důkladně promíchejte a nalejte na plech s pečícím papírem (nebo ho můžete vymazat, záleží na preferencích). Pečte 15-20 minut a pak nechte vychladnout. 


Když máte všechny ingredience připravené, můžete začít kompletovat. Čokoládový korpus namažte ořechovou a rumovou náplní a dejte alespoň na 30 min ztuhnout do lednice. Mezitím si přichystejte polevu. 


ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
150g hořké čokolády
50g margarínu

Rozehřejte čokoládu s margarínem ve vodní lázni a míchejte, dokud se důkladně nespojí. 


Vytáhněte ztuhlý řez z lednice a postupně na něj nanášejte polevu. je možné udělat i vzorek vidličkou, tak jak jsme to udělali na ořechové části. Dejte znovu chladit do lednice a po 30 minutách můžete podávat. 

Pro tip od Lenky: Maková náplň bez rumu a citronu je geniální makovec. Stačí čokoládová poleva a kamarádi vám utrhají ruce :) 

2 komentáře:

  1. My doma zvykneme robiť podobný makový koláč, ale bez rumu 😅 Je to už taká klasika, i keď mak je v našej rodine pomerne obľúbený, a tak koláč robíme nielen na sviatky, ale po celý rok 😊

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Sprievodca bezobalovými obchodmi — Bez Obalu v Otrokovicích

    OdpovědětVymazat
  2. Ten makový je skvělý. Na rum taky moc nejsem, ale musím říct, že v tom řezu je vynikající :D

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co