pondělí 30. srpna 2021

Přírodní versus syntetické materiály

 Přírodní versus syntetické materiály

Pokud se chceme začít oblékat etičtěji a udržitelněji, měli bychom mít alespoň základní povědomí o materiálech, které nosíme. Různé materiály spolu přinášejí různé výhody, ale i nevýhody. Můžeme je rozdělit do tří skupin: přírodní, polosyntetické a syntetické - pojďme se na ně podívat víc zblízka.



BAVLNA

Bavlna je jeden z nejvýznamnějších materiálů módního průmyslu. Je z mnoha důvodů velmi oblíbeným materiálem. Vyznačuje se především dobrou prodyšností a dlouhou životností. Velký vliv na kvalitu materiálu má i způsob pěstování.

Co se týče kvality i ekologické stopy, je obrovský rozdíl mezi konvenční a certifikovanou BIO bavlnou. Oblečení z BIO bavlny je jemnější, vlákna nejsou poničená chemickými procesy a díky tomu i déle vydrží. Ekologické i sociální dopady konvenční bavlny jsem rozvedla v článku Rychlá móda a její dopady.

KONOPÍ

Konopí má třikrát větší výnosnost než bavlna, látka je pevná a odolná. Při správné péči oblečení z konopí vydrží déle než bavlněné. Konopí je prodyšné a vyznačuje se vysokou absorpcí vlhkosti. Antibakteriální a antiseptické vlastnosti látce umožňují odolávat plísním a tlumit kožní onemocnění. U nás se vrací na výsluní i díky české značce Bohempia, které se na konopný materiál specializuje.

LEN

Len je přirozeně antibakteriální, jeho vlákna jsou velmi odolná a díky tomu vám ve skříni vydrží dlouhá léta. Hladkost vlákna snižuje přilnavost pevných částí a mikroorganismů (prach, plísně, roztoči, bakterie, atd.), které způsobují znečištění látky. Len navíc vykazuje vysokou schopnost absorpce vlhkosti, mnohonásobně vyšší než u bavlny. Len je plně recyklovatelný a při jeho pěstování není potřeba používat žádné pesticidy ani hnojení.


VLNA / ALPAKA / ANGORA / KAŠMÍR

Vlněné výrobky mají výborné termoregulační a hydroregulační schopnosti. Vlna dobře izoluje proti chladu, i když je mokrá. Je vzdušná a prodyšná. Díky konstantní teplotě je vhodná i pro astmatiky, suché teplo a lanolin pomáhají chránit před roztoči.

O vlně se bohužel nedá říci, že je cruelty free. Jasné důvody, proč vlnu raději nahradit například Tencelem najdete na blogu UTOPIE - velmi doporučuju přečíst.

HEDVÁBÍ

Mezi největší přednosti hedvábí patří jeho lehkost, pevnost a matný lesk. Saje pot, odvádí ho směrem od těla, v létě chladí, v zimě hřeje. Je odolné proti plísni a nežerou ho moli, ale je náročnější na údržbu. Škodí mu zásadité prostředí, tedy mýdla a prací prášky kromě těch určených na jemné prádlo, savo a pot - je lepší tedy oblečení nošené přímo na tělo chránit podšívkou.

Ani konvenční hedvábí se bohužel nedá označit jako cruelty free. Krásně zpracovaný článek na toto téma najdete na blogu veganka.cz - také velmi doporučuji. Konvenční hedvábí lze nahradit tzv. peace silk. Nedávno se na trhu objevilo také vegan hedvábí od značky niLuu.

Materiály, které mají přírodní původ, ale pro získání vláken k výrobě oblečení se dále upravují.

VISKÓZA

Celulóza na výrobu viskózy se obvykle získává ze dřeva nebo z odpadu při zpracovávání bavlny. Během výrobního procesu se z ní vytvoří hustá viskózní tekutina, podle které také materiál dostal jméno. Tato medu podobná tekutina se pak vstřikuje speciální tryskou do kyselinové lázně, ve které se promění v pevná vlákna.

Změnou některých částí výrobního postupu je možné vyrobit vlákna různých vlastností a získat tak látky, které jsou zvlášť jemné, dobře odvádějí vlhkost nebo jsou odolnější. Má mírně chladivý efekt, matný lesk, příjemně splývá a nežmolkuje se. Z viskózy se dají vyrábět úplety i tkaniny, může být tedy dobrou náhradou vlny i hedvábí.

TENCEL (LYOCELL)

Unikátní tkanina vyrobená z celulózových vláken eukalyptu. Oproti klasické viskóze je odolnější a velmi savé (až o 50% víc než bavlna). Je nemačkavý, v létě chladí, v zimě hřeje. Je šetrný k životnímu prostředí a neměl by obsahovat žádné chemické látky. Navíc je rozložitelný, takže tencelové oděvy nezatěžují ani když doslouží.

BAMBUSOVÁ VISKÓZA

Takzvaná bambusová viskóza se vyrábí běžným způsobem, ale jako vstupní surovina se používá celulóza z bambusu. Bambus je považován za nejrychleji rostoucí rostlinu na Zemi (některé druhy vyrostou až o jeden či dva metry za jeden den). Bambus navíc tvoří natolik komplexní kořenový systém, že není nutné jej po sklizni znovu vysazovat. Rostliny znovu obrazí z kořenů. Bambus je proto skvělý z hlediska udržitelnosti.

Vlastnosti bambusové viskózy jsou dané postupem výroby, může být tedy úplně obyčejná, pouštět chloupky a pokrývat se žmolky, nebo může být hebká a trvanlivá.

MODAL

Typ viskózového vlákna, který je získáván úpravou dubové celulózy. Látky z modalu jsou měkké, pružné, lehké na nošení, ale zároveň odolné. Materiál se nesmršťuje v pračce, nežmolkuje se a drží si svoji původní barvu.

RAYON

Rayon a viskóza v širším slova smyslu jsou synonyma, protože podle předpisů platných ve Spojených státech (a také Číně a Japonsku) je rayon vlákno z regenerované celulózy. Podle mezinárodně platné normy ISO, ze které se v USA vychází, je rayon totéž, co viskóza (anglicky viscose). Přesto se může stát, že na štítku v šatech najdete složení třeba 40 % rayon, 60 % viscose. V takovém případě může jít o označení směsi „viskózové viskózy“ (viscose) a dalších celulózových vláken (rayon).

Tyto materiály nejsou dobrou volbou ani z pohledu ekologie, udržitelnosti ani trvanlivosti. Vlákna používaná pro výrobu oblečení jsou výsledkem průmyslového výrobního procesu, během kterého je ropa těžena ze země a mechanicky transformována do vláken. Výsledná vlákna, ač jemná až hedvábná, jsou tedy ve skutečnosti plasty. Například polyester se vyrábí ze stejného materiálu jako plastové lahve: polyethylentereftalátu neboli PET, a s využitím fosilních paliv.

Při jejich spalování se tvoří oxid uhličitý, skleníkový plyn, který je hlavní příčinou klimatických změn. Problémy nastávají i při praní umělých materiálů. Během něj se do vody – a tím i do našeho potravního řetězce – uvolňují mikroskopické částečky plastu. Ty jsou pak usazeny doslova všude a pro environmentalisty jsou velkou plíživou hrozbou. Jak všichni víme, umělá vlákna se totiž na skládkách nerozloží.

POLYESTER

Polyester je syntetický produkt, vyráběný z ropy. Polyesterové tkaniny nesají vlhkost, rychle schnou, mají dobrou odolnost proti mikroorganismům (roztoči, bakterie, viry, …) a nemačkají se.

POLYAMID

Syntetické vlákno, které se vyznačuje velkou odolností proti oděru.Velmi jemné polyamidové vlákno je často používáno jako náhrada přírodního hedvábí. Díky malé absorpci vlhkosti materiál dobře odvádí pot a proto je často používán pro sportovní a funkční prádlo.

NYLON

Nejznámější druh polyamidového vlákna, které se vyznačuje vysokou pevností a odolností v oděru. Nylon má schopnost rychle usychat, což přispívá k pocitům sucha při nošení. Nylon zároveň dobře odvádí pot, nemačká se a nevytváří žmolky.

AKRYL

Texturou připomíná vlnu, ale je levnější a nekouše tolik jako některé vlněné svetry. Je pružný, měkký, rychle schne, nemačká se, ale zase vás nezahřeje, tak jako vlna. Je silně hořlavý, takže až si obléknete vás nový akrylový kousek, držte se v bezpečné vzdálenosti od ohně.

ELASTAN

Vysoce elastické syntetické vlákno dokáže obepnout tělo bez toho, aniž by nám bránilo v pohybu. Používá se k výrobě plavek, spodního prádla nebo sportovního oblečení, a dokáže krásně udržet tvar. Oblečení s elastanem se doporučuje prát při nižších teplotách (30-40 °C). Na trhu se setkáte také s elastanem pod obchodními značkami Spandex nebo Lycra.


Pokud jste se dočetli až sem, věřím, že u dalších nákupů dáte spíše přednost přírodním materiálům, nebo ekologickým variantám jako je TENCEL. Na trhu se velmi často setkáváme i se směsí vláken. Velmi klasická je například směs bavlny a elastanu. Je ale důležité zmínit, že směsi látek zatím neumíme recyklovat. Pokud tedy máte na výběr, volte oblečení z jednoho čistého materiálu.



2 komentáře:

  1. Oblečenie kupujem už naozaj veľmi veľmi výnimočne. A keď už príde deň, kedy sa kúpe nových nohavíc alebo svetra nevyhnem (zásadne až po tom, čo stará vec putuje preč zo šatníka, lebo ju už neviem zachrániť), tak sa vždy pozerám na to, z akého je materiálu. Stále mám v skrini pár kúskov, ktoré sú aj zo syntetických látok, no boli kupované už dávno, ešte pred tým, než som sa začala zaujímať o udržateľnosť, a sú v dobrom stave, takže nevidím zmysel ich vyhadzovať. Ale nenosím ich tak často ako napríklad oblečenie z bio bavlny — predsa len je takéto oblečenie oveľa príjemnejšie 🥰

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: SB — aké sú naše plány na jeseň a aké novinky môžete čakať?

    OdpovědětVymazat
  2. Absolutně souhlasím Bereniko, taky mám v šatníku několik syntetických kousků, dokonce i jeden hedvábný, ale jak říkáš, nejvíc udržitelné je právě to, co v šatníku máme :)

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co