neděle 19. září 2021

Ranní rituály, které zlepší váš den

hygge

Pravidelné ranní rituály nám mohou dlouhodobě zlepšovat náladu, zvyšovat produktivitu a podpořit zdraví. Každý z nás rozhoduje o tom, jak bude vypadat naše ráno a následně celý den. Když vstáváme na poslední chvilku a jsme ve stresu ještě než dorazíme do práce, dá se očekávat, že celý den bude tak trochu ve stresu. 


Já jsem kouzlo ranních rituálů objevila přibližně dva roky dozadu a teď už si bez nich své ráno nedokážu představit. Ale mám ještě v živé paměti rána, kdy jsem několikrát posunovala budík, narychlo se oblékala a kolikrát neučesaná a nenamalovaná letěla do práce.


Postupem času a různými pokusy jsem našla skladbu rituálů, které mi nejvíce vyhovují a o ty se s vámi chci podělit. Berte je ale pouze jako inspiraci, protože každý z nás je jiný a dělá mu radost něco jiného :)


hygge

SKLENICE VODY

Vaše tělo je ráno dehydratované, proto byste ihned po probuzení měli vypít sklenici vody. Než půjdete spát, připravte si ji vedle postele. Pití vody na lačný žaludek je starý japonský zvyk a má mnoho zdravotních benefitů. Vyplaví z těla toxiny, zrychlí metabolismus, zlepší vaší imunitu, stav vaší pleti, vlasů a mnoho dalšího.


POHYB

Ranní pohyb pročistí vaší mysl a hned se budete cítit lépe. Dopřejte si procházku na čerstvém vzduchu, nebo si doma zacvičte jógu. Když si zacvičíte ráno, na lačný žaludek, mnohem rychleji spalujete tuky. Nastavte si pohyb podle toho co vám vyhovuje - někdo rád běhá, někomu stačí procházka, nebo 15 minut jógy. Důležité je, aby jste se po pohybu cítili skvěle a nastartovaní do nového dne.


Ranní rituály

MEDITACE

O přínosech meditace už byl napsán nespočet článků. Z těch nejdůležitějších benefitů bych ráda vypíchla, že celkově pomáhá ke zklidnění, snížení stresu a uvědomění vlastních kvalit. Ať už psychických nebo fyzických. A pro spokojený život je nesmírně důležité být spokojený sám se sebou. Meditace vyžaduje trénink, ale není to vůbec nic složitého. V dnešní době máme k dispozici spoustu aplikací, které vás povedou krok po kroku. Můžete si dokonce vybrat, na co se budete chtít při meditaci zaměřit, ať už je to větší produktivita, lepší spánek, nebo mnoho dalších.  


PÉČE O PLEŤ

Ranní péče o pleť je stejně důležitá jako ta večerní. Neměla by se obejít bez čištění, hydratace a SPF ochrany. Příjemná hudba, zapálená svíčka a vonný olej udělají z ranní péče o pleť wellness chvilku jen pro vás. 


PLÁNOVÁNÍ

Ráno je ideální čas na to, abyste si sepsali seznam úkolů, povinností & příjemných momentů, které chcete daný den stihnout. Zamyslete se nad tím, co vás čeká, co chcete udělat nejdříve a co může chvíli počkat. Jak budete během dne hotové úkoly odškrtávat, budete sami se sebou spokojeni.


Ranní rituály

BRZKÉ VSTÁVÁNÍ

Zavést tento rituál mi dalo nejvíce zabrat, ale zpětně ho beru jako jeden z nejpřínosnějších. Umožňuje mi se ráno věnovat sama sobě v absolutním klidu a bez stresu, že přijdu pozdě do práce. O brzkém vstávání a jeho benefitech vyšla i kniha - 5am club a spousta článků, kde se dozvíte, že úspěšní lidé vstávají brzy. Pokud jste ale spíše sova než skřivan, netlačte se do toho, dlouhodobě by vám to stejně nebylo příjemné :)  


Jak tedy vypadá moje ráno?


Vstávám v 6.30, ustelu postel, vyčistím zuby, vypiju sklenici vody a vyrazím na procházku s Miou. Projdeme se po Karlíně, někdy si jen užívám čerstvý vzduch a okolí, někdy se zaposlouchám do podcastu. Když se vrátíme, rozložím podložku, zapálím svíčku a nastartuju aplikaci od Elly. Zacvičím si, chvilku medituju a pak si jdu dát sprchu. Uvařím si čaj, pustím si příjemnou hudbu, pověnuji se péči o svou pleť, obleču se, namaluju a učešu. Před odchodem do práce se chvilku věnuji plánování dne - plánuji jak pracovní úkoly, tak i soukromé radosti, které mě daný den čekají. Před odchodem se pomazlím s Miou (odtud neustálé zachlupení mých černých svetrů a kalhot) a nanesu svůj oblíbený olejový parfém na zápěstí. 




1 komentář:

  1. Posledné týždne/mesiace sa moje rána značne zhoršili a veľmi ťažko sa mi vstávalo, aj napriek niekoľkohodinovému spánku som sa vždy cítila unavená a bez energie. No zistila som, že keď chodím spať skôr, tak sa aj skôr zobudím (už okolo siedmej/pol ôsmej) a cítim sa oveľa lepšie. Tiež pijem pohár vody hneď na ráno, a snažím sa zaradiť aj nejaký ten pohyb 😅
    Veľmi pekný článok!

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Testujeme vegánske alternatívy — jogurty a dezerty od ALPRO

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co