středa 29. září 2021

Tipy pro lepší spánek


Spánek je pro kvalitní život nesmírně důležitý. Když špatně spíme, promítá se to do našeho psychického i fyzického stavu. Vlivem nedostatku spánku může docházet k nárůstu váhy, podrážděnosti, zhoršení paměti a kognitivních funkcí, rozvoji depresí, úzkostí, poklesu výkonnosti a dalších nepříliš kladných symptomů. Rozhodně bychom tedy spánek neměli podceňovat. Tak jsem si pro vás připravila pár tipů pro lepší usínání a kvalitnější spánek. 


-- Správná délka spánku --


Na internetu najdete hodně článků o správné délce spánku, problém je v tom, že se často neshodují a není jasné, jestli je nutných osm hodin, nebo stačí méně. Vědci doporučují jednoduchý test: odjeďte na dovolenou, zapomeňte na starosti, vypněte všechny budíky a nechte tělo spát, jak dlouho potřebuje. Po pár dnech by se mělo srovnat z každodenního zápřahu a probrat se po tolika hodinách, kolik je pro něj přirozené. Osobně si myslím, že každodenním osmihodinovým spánkem rozhodně nic nezkazíte :) 


-- Ložnice jako oáza klidu --


Na kvalitě spánku se výrazným způsobem podepisuje prostředí, ve kterém usínáte. V ložnici by měla být maximální tma a ticho. Okna můžete zatemnit závěsy, a nebo použijte oční škrabošku. Před spaním pořádně vyvětrejte, optimální teplota v ložnici se pohybuje mezi 18 a 20 °C. Důležitá je samozřejmě i kvalitní matrace a příjemné ložní prádlo. Pro milovníky květin bude určitě dobrá zpráva i to, že se do ložnice nemusíte bát umisťovat pokojovky. Podle autorek knihy Kvítka v bytě se fotosyntézy v ložnici nemusíme bát, dokonce ani pár desítek květin nám kyslík nevydýchá. 


-- Omezte kofein a alkohol --


Kofein zpomaluje tvorbu melatoninu a může způsobit problémy s usínáním. Kávu tedy v odpoledních a večerních hodinách zvažte. Alkohol oproti tomu sice usínání může usnadnit, ale tělo neupadá do hluboké fáze spánku a při větší konzumaci vás může dokonce několikrát v noci probudit. Takový spánek pak není zrovna kvalitní a ráno se těžko probudíte odpočatí. 


-- Večerní rituály --


Bílé světlo z monitorů mate hladinu melatoninu v těle a to si pak myslí, že je den. Proto minimálně půl hodiny před plánovaným spánkem odložte veškerou elektroniku a věnujte se drobným rituálům před spaním.  Můžete meditovat, psát si deník, věnovat se péči o pleť, mazlit se s pejskem, nebo třeba číst. Rituál si nastavte podle toho, co máte rádi a co vám před spaním udělá radost a vyčistí hlavu. 


-- Bylinky --


Některé bylinky podporují lepší usínání a kvalitu spánku. Udělejte si během večerního rituálu čaj z meduňky, kozlíku lékařského nebo třezalky. Velmi dobře fungují i směsi čajů na spaní, já si ráda dopřávám bylinný čaj Na dobrý večer z DM nebo bylinný čaj Dobrý večer od Sonnentoru.


-- Aromaterapie --


Dopřejte si voňavou koupel, nebo nakapejte pár kapek vonného oleje do aromalampy. Vybrané vůně dokážou navodit ideální podmínky pro usínání. Mezi nejoblíbenější a nejúčinnější patří meduňkalevandule, nebo extrakt ze santalového dřeva


Během kvalitního spánku se nám posiluje imunita, vytváří se kolagen a uvolňuje se růstový hormon, který je zodpovědný například za růst svalů po tréninku. Nepodceňujte jeho nedostatek a užívejte si ho stejně jako Mia ♥


1 komentář:

  1. Posledné týždne sa snažím chodievať spať skôr. Inokedy bolo pre mňa normálne sedieť za notebookom a pracovať aj do polnoci, no teraz mám za cieľ ležať v posteli už o jedenástej, a už o desiatej končím s prácou. Len musím popracovať nad nepoužívaním mobilu pred spaním, čo je pre mňa najväčšia výzva, i keď viem, že vždy, keď sa mi darí byť bez neho, tak sa mi zaspáva oveľa lepšie 😅 Každopádne je to môj cieľ, tak snáď sa mi raz podarí ho dosiahnuť 🥰

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: 5 jednoduchých tipov, ako zbytočne neplytvať jedlom

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co