středa 8. září 2021

Jak na udržitelné nakupování

 

Je velmi důležité si uvědomit, že nejudržitelnější oblečení je to, co už doma máme. Ale někdy i přes to, že jsme velmi pokročili na cestě za minimalistickým šatníkem, občas nějaký kousek doslouží a musíme ho nahradit. Jak ale nakupovat s co nejmenším dopadem na naši planetu a budoucnost?


Možností je překvapivě poměrně dost. Jedna z mých nejoblíbenějších variant je najít si lokálního designéra, kterého budete svými nákupy podporovat. V CZ a SK máme spoustu krásných značek, které za podporu rozhodně stojí. Velkou část z nich jsem obsáhla v článku České a slovenské značky, které nepřehlédnete.


Nila Vinohrady -- photo: @nilastore_official


Další možností jsou obchody s udržitelnou módou. Stejně jako u lokálních designerů se ale musíte připravit na to, že za kvalitní a udržitelné kousky zaplatíte víc, než jste zvyklý z fast fashion řetězců. Tato investice se vám ale mnohonásobně vyplatí, udržitelné oblečení je mnohem kvalitnější a budete ho nosit s větší hrdostí a láskou. A věřte mi, je lepší si dvakrát do roka koupit něco kvalitnějšího, než 20x fast fashion.


Praha 2, Praha 8

Praha 2

Praha 1

Praha 1

Praha 1

Praha 1

Lula Vintage Prague -- photo: @lulavintageprague

Velmi oblíbenou možností je i lov v second handech a vintage shopech. Vybrat si můžete hned z několika možností. Klasické kamenné obchody, online shopy, nebo dokonce charity shopy. Ty jsou specifické tím, že svojí činností financují prospěšné aktivity. Jejich chod můžete podpořit nejen nákupem, ale i tím, že donesete oblečení ve skvělém stavu, které už neunosíte.


Praha 3

Second hand zaměřený na luxusní módní domy.
Praha 1

Prostor s výběrovou kávou a oblečením z druhé ruky.
Praha 2

Praha 3

Second hand, který nabízí i upcyklované kousky.
Praha 10

Praha 1

Second hand, který nabízí i upcyklované kousky.
Praha 2






Neziskovka, která získává prodejem darovaných věcí peníze pro další neziskovky.
Praha 2, Ostrava

Second hand a tréninkové centrum pro vozíčkáře po poranění míchy.
Praha 1, Praha 8

Komunitní prostor a obchůdek, který na přechodnou dobu zaměstnává lidi bez domova.
Praha 3

Obchůdek, který vytváří tréninková místa pro lidi, kteří to neměli v životě lehké.
Praha 1, Praha 7

Obchůdek na podporu resocializace uživatelů drog.
Praha 3

photo: @swapprague

Čím dál populárnější jsou i Swapy. Ty fungují jako výměnný obchod. Vytřídíte doma to, co nepotřebujete a přinesete to na předem ohlášenou akci. Samozřejmě má cenu nosit jen věci, které jsou v super stavu a mohou ještě někomu dalšímu posloužit. Zároveň si ze swapu odnesete to, co vám doma chybí. Ideální je si dopředu připravit seznam, ať domů nenosíte zbytečnosti, na které vám pak bude jen sedat prach. 





photo: @minimalshop


A poslední, ale velmi důležitou možností je Upcycle. Ne všichni jsou samozřejmě tak šikovní, aby si něco přešili sami, ale naštěstí existují šikovní lidé, který se upcycle věnují a vyrobené kousky prodávají. 

Pardubice

Praha 3

Kromě upcyklovaných kousků nabízí i kurzy šití a upcyclingu.
Praha 7

Ať nakupujte kdekoliv, mějte na paměti, že méně je více a vybírejte si kvalitní materiály


2 komentáře:

  1. Skvelý článok, spísala si to veľmi prehľadne 🥰 Na NILA som akosi pozabudla a ich web vidím prvýkrát po veľmi veľmi dlhej dobe, takže hneď ich idem omrknúť, že aké majú novinky 😅 Vďaka za tipy!

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Průvodce bezobalovými obchody — To pravé z Hané, Ekokočka a Na co obal?

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Bereniko, Tvůj komentář mě vždycky potěší ❤️ Včera mi kamarádka doporučila další online sekáč - a musím uznat, že vypadá fakt skvěle, tak taky mrkni - @poheluhledu

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co