neděle 12. prosince 2021

Jak přežít vánoce ve zdraví

 

Vánoce jsou svátky plné lásky, rodinné pohody, ale i obrovského množství jídla. Všichni víme, že přejídání, tučná jídla, ani přílišné množství sladkostí není dobré pro naše tělo. Během svátků ale naše obvyklé zvyklosti odkládáme a děláme jako by neexistovaly. Často se pak během rodinných oslav cítíme unavení, bez nálady a neteční. Připravila jsem si pro vás pár tipů, jak letos strávit Vánoce tak, aby vám to neubíralo energii a přinášelo pouze dobrý pocit.

- - Stanovte si plán podle toho, co vám dělá dobře - -

Je naprosto v pořádku pozastavit některé své rituály nebo cvičení, když se váš denní rozvrh mění a snažíte užít si prázdniny. Abyste se však cítili co nejlépe, naplánujte si dopředu, které rutiny budete dodržovat, abyste se cítili co nejlépe. Ať už jde o meditaci každé ráno nebo cvičení třikrát týdně... Rozhodněte se, které rutiny zapadnou dobře do vašeho prázdninového programu a pak je upřednostněte, ať se děje cokoliv. Udržet krok pouze s několika zásadními rituály a rutinami bude mnohem lépe zvládnutelné, než doufat, že si udržíte všechny. Nastavte své limity podle toho, jak se cítíte, ne podle toho, co si myslíte že byste měli dělat. Omezování se na „žádné cukroví“ může vést k pocitu že o něco přicházíte, záchvatovitému přejídání a negativnímu vztahu k jídlu. Pokud jste na sladké, dopřejte si jen pár kousků, nebo vyzkoušejte třeba zdravější varianty, jako energetické kuličky.


- - Jako první snězte zeleninu - -

Zelenina by měla tvořit přibližně třetinu vašeho talíře. A brambory se nepočítají, spadají spíše pod polysacharidy :) Když si tedy ještě před jídlem dáte malý salátek, zajistíte, že dostanete všechny důležité živiny a zároveň trochu zaplníte žaludek a předejdete přejídání. Zároveň, můžete trochu obměnit svůj sváteční talíř tak, aby byl trochu zdravější. Tofu obalené ve strouhance má mnohem lepší výživové údaje než maso a kvůli jeho přípravě nemusí přijít o život žádné zvíře. Když se navíc místo na pánvi (ve velkém množství oleje) upeče v troubě, nemusíte se bát pocitu těžkého břicha a večeři si mnohem víc užijete. Do klasického salátu můžete dát místo majonézy jogurt, nebo udělat švábský salát, který je mnohem zdravější.

- - Ráno vstaňte a zacvičte si - -

Je až příliš snadné ležet celý den v pyžamu, popíjet horkou čokoládu a sledovat vánoční filmy od 24. prosince až do 1. ledna. I když řízené flákání zní jako ideální den :), trocha pohybu může zvýšit energii a utužit duševní zdraví. Když si zacvičíte hned ráno, nebudete muset přerušovat vánoční program. Kromě toho, po několika filmech se šance, že se zvednete a zacvičíte si výrazně snižuje. Btw. rozhodně není nutné se pouštět do dvouhodinové HIIT lekce. Pokud se cítíte dobře a vaše tělo touží po pohybu, skočte si zaběhat nebo si zacvičte naplno, ale pokud ve slow módu, stejně jako my ostatní během prázdnin :) bude úplně dostačující strečink, jóga nebo třeba procházka ve svižnějším tempu.


- - Nezapomínejte na vodu - -

Čistá voda je pro naše fungování nesmírně důležitá. Hydratace nám může zlepšit hladinu energie, zmírnit zažívací potíže a celkově nám pomáhá cítit se dobře. To, že venku není horko neznamená, že potřebujeme méně vody, ale často na vodu během chladných dnů zapomínáme. Je mnohem snažší pít horkou čokoládu nebo svařák než sklenici vody, ale naše tělo potřebuje správnou hydrataci, aby fungovalo co nejlépe. Zkuste ráno hned po probuzení vypít sklenici vody a pak celý den popíjet bylinkový čaj nebo teplou vodu s citronem.

- - Držte se kvalitního spánkového plánu - -

Během dovolené je šance dosáhnout kvalitního spánku poměrně vysoké. Nemusíte vstávat do práce, nečekají vás žádné náročné povinnosti... Takže i když půjdete do postele později, můžete si přispat. Zkuste si ale najít nějaký rozvrh, který vám bude vyhovovat a zároveň vám zajistí pravidelnost. Během svátků se může stát, že půjdete spát až v jednu ráno, ale zkuste se do postele dostat před půlnoci. Když totiž jdete později, nebude váš spánek tak kvalitní, ani když si ráno přispíte. Dostatek kvalitního spánku je prospěšný z mnoha důvodů, jako je zlepšení nálady a energie. Spánek vám navíc může pomoci lépe se rozhodovat o jídle. Touhy (zejména touhy po cukru) se mohou zhoršit nedostatkem spánku, takže pokud nemáte dobrých 7-9 hodin, může vánoční cukroví vypadat mnohem chutněji.


- - Dobře vyvažujte čas strávený s blízkými a o samotě - -

Pokud trávíte svátky s rodinou, ujistěte se, že máte čas i sami na sebe. Dojděte si o samotě na procházku, nebo si třeba dopřejte relaxaci ve vaně plné horké vody. Čas o samotě vám pomůže dobít energii. Pokud naopak trávíte svátky o samotě, naplánujte večeři s přáteli nebo pyžamovou párty. Obě varianty jsou velmi důležité a proto se zaměřte na nalezení rovnováhy. Zohledněte i to, co aktuálně potřebujete víc.

- - Poslouchejte své tělo - -

Během jídla vnímejte co vaše tělo potřebuje. Všimněte si, kdy se začnete cítit spokojeně a přestanete si užívat každé sousto, abyste věděli, kdy přestat, než bezmyšlenkovitě jíst, dokud nebudete nepříjemně nacpaní. Zaměřte se na rovnováhu oblíbených svátečních jídel a živin, díky kterým se vaše tělo bude cítit nejlépe – jako zelenina, nebo třeba oříšky. Přidejte ke každému jídlu čerstvou nebo nakládanou zeleninu bohatou na vitamíny. Když ji navíc doplníte o klíčky, získáte úplný vitamínový koktejl, který vás nabije energií.


PS. Svátky je třeba si užít naplno, a to včetně jídel a tradic, které máte rádi. Tipy jsou určeny k tomu, aby jste se cítili co nejlépe, a mohli si užít nejkrásnější období roku s lidmi, které nejvíc milujete, v klidu a bez stresu.


1 komentář:

  1. Ja sa chystám na sviatky naspäť domov — a kvôli tomu je pre mňa občas jednoduché "spadnúť" a nechať sa uniesť leňošením a ničnerobením. Ale je to hlavne o chcení, tak ako všetko ostatné. Nie ej ťažké nájsť hranicu medzi pokojným prežitím sviatkov a oddychom, ale udržaní zdravých zvykov 🥰
    Veľmi pekný článok!

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Co se skrývá za naším blahobytem — Vánoční speciál

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co