neděle 10. ledna 2021

Minimalismus jako životní styl

minimalisticka domacnost

Začátkem roku často bilancujeme a přemýšlíme nad tím, co bychom v životě mohli dělat jinak, abychom byli šťastnější. Měníme stravu, začínáme více cvičit, učíme se něco nového... Všechny zmíněné věci jsou super a šťastnější nás rozhodně dělají. Ale máte dost motivace a energie se do těchto věcí pustit?


Často se obklopujeme věcmi, které nás prvoplánově nečiní šťastné a ubírají nám motivaci. Minimalisté se v životě soustředí jen na podstatné věci a vědomě si kolem sebe tvoří prázdný prostor, ve kterém se jim lépe pracuje i žije. 


Minimalismus je směr, který mi ve velmi pozitivním slova smyslu mění život. Jak už jsem zmiňovala v článku Úklid podle Konmari metody, v minulosti jsem syslila všechno možné, od milionů propisek až po oblečení, které jsem neměla roky na sobě. Postupem času ale minimalismu přicházím více a více na chuť a všímám si proměn, které ho provázejí.

Netrávím dlouhé hodiny úklidem.
Věci které mám, prošly velkým sítem a každá má své místo, na které je vracím.

Utrácím méně peněz.
Tím že více přemýšlím nad tím, čím se obklopuji, nekupuji věci, které nutně nepotřebuji.

Mám více času i prostoru na věci, které mě baví.
Když se zbavíte věcí a nebudete nakupovat další, budete mít více peněz i svobody. 

minimalisticka domacnost

Nastavte si vlastní pravidla

Pro někoho je bohatě dostačující, když zdokonalí svůj šatník a přejde na capsule wadrobe. Někdo projde celý byt kousek po kousku a zbaví se všeho, co delší dobu nepoužíval, nebo mu nedělá radost, viz. článek Úklid podle Konmari metody. Někdo se dokonce rozhodne přestěhovat do mnohem menšího prostoru a zminimalizovat svůj život na maximum :) Vše záleží jen na vás a pravidla můžete měnit i v průběhu času. Uvidíte sami, co vám bude nejvíce vyhovovat.


Vyberte si oblasti, v kterých si dopřejete


Pokud si vyberete minimalismus jako životní styl, rozhodně to neznamená, že se musíte z ničeho nic zbavit všech věcí a bydlet v holobytě. Věci, které máte rádi si dopřávejte dál. Pokud třeba sbíráte staré foťáky, sbírejte je klidně dál (s rozvahou samozřejmě :). Snažte se ale přemýšlet jinak a místo dekorací na policích, které pro vás nemají žádnou hodnotu, tam umístěte právě třeba zmíněné foťáky. Udělejte ze svého bytu místo, které vám bude každým detailem dělat radost.


Přemýšlejte nad věcmi jinak


Pokud se pustíte do třízení věcí, zkuste přemýšlet i nad tím, jestli by se daná věc nedala v bytě použít jinak, tak aby vám lépe sloužila a dělala radost. Pokud ne, pryč s ní. A věřte, že se vám jí bude zbavovat lépe, pokud ji darujete někomu, kdo ji potřebuje více než vy. Poptejte se mezi přáteli, nebo věci odvezte do dobročinného second handu nebo do centra pro lidi bez domova


Udělejte si plán


Rozhodněte se, jestli si na třídění věcí vyhradíte celý víkend, nebo pojede postupně, kategorii po kategorii a každý den (víkend) vytřídíte jednu. Obě varianty fungují dobře a věřte, že budete mít nakonec z každého kousku, kterého se zbavíte radost.


Položte si zásadní otázky


Používám to? Je to jediný kus, nebo jich mám více? Dělá mi to radost? Buďte k sobě upřímní a nesnažte se zachránit věci, které doufáte, že snad někdy v budoucnu použijete. Pokud váháte, můžete je dát do krabice a nechat je tam měsíc. Pak se podívejte, co jste do ní dali. Některé věci se rozhodují lépe s odstupem. Můžete narazit i na věci, které pro vás mají sentimentální hodnotu, ale nedělají vám radost. Jednou z možností jak je uchovat ve vzpomínkách je fotografie. Prostě je vyfoťte a pošlete dál.


Přestaňte impulzivně nakupovat


Velkou součástí minimalistického života je i vědomé nakupování. Kupujte věci, které opravdu potřebujete, nebo vám budou dělat dlouhodobě radost. Ušetříte tím spoustu peněz. Zkuste stejně přemýšlet i nad dárky a kupovat raději zážitky, než věci. Pár tipů najdete v článku Tipy na udržitelné vánoční dárky


capsule wadrobe

Vytiskněte si seznam kategorií a pusťte se do toho. 




1 komentář:

  1. Ja som bola kedysi rovnaká — zbierala som snáď všetko, lebo aj veci, o ktorých som vedela, že ich už nikdy nepoužijem, mi bolo ľúto vyhodiť alebo niekomu posunúť. Zlomovým momentom bolo pre mňa sťahovanie do Bratislavy kvôli výške; vedela som, že nechcem v starej izbe nechávať nič, ale takisto som so sebou nemohla vziať všetko. A tak som dôkladne vytriedila všetky skrine a zásuvky. Druhé veľké triedenie bolo pred sťahovaním do Zlína, kam som tiež chcela ísť len s najnevyhnutnejšími vecami. Teraz mám skutočne len to, čo potrebujem — a aj keď sa to niekomu môže zdať byť málo, mne nič nechýba 🥰
    Veľmi pekný článok!

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "MUST-WATCH DOCUMENTARIES ON FAST FASHION PART 01"

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co