neděle 24. ledna 2021

Zero waste alternativy k běžným produktům

 bezobalova domacnost

Jednou z nejjednodušších způsobů jak snížit svoji ekologickou stopu je zamyslet se na svou koupelnou. Je to především koupelna, která plodí velké množství odpadu. Jen si vzpomeňte na všechny ty sprcháče, šampony a kondicionéry, které jste si v posledních letech koupily. Všechny v plastové lahvičce. Podle informací z jaktridit.cz se z vytříděných plastů zpracuje 69%. To zní jako dost, ale co ten zbytek? A co plast, který lidé nevytřídí a hodí ho do směsného odpadu? Long story short, je samozřejmě lepší tvořit co nejméně plastového odpadu. A já vám chci dnes ukázat pár jednoduchých výměn, které ve vaší koupelně rapidně sníží ekologickou stopu. 


Zero waste alternativy k běžným produktům

První a úplně jednoduchá výměna, kterou si zamilujete, je výměna tekutého mýdla za tuhé. Spousta značek dnes vyrábí úžasná mýdla, různých vůní i schopnosti. Já mám hodně ráda přírodní mýdla od slovenské značky Mylo, voňavé zázraky od Almarasoap nebo rostlinná mýdla od Alvede. Zkuste zajít do obchůdku Biooo, nebo jiného, který máte poblíž a očuchat pár mýdel. Určitě najdete nějaké, které si zamilujte :)  


bezobalova domacnost

Současně s mýdlem můžete vyměnit šampon za tuhý. Musím se přiznat, že tady u mě přechod nebyl úplně snadný. Nejdříve jsem zkoušela šampuky z Lushe, které mi vcelku vyhovovaly, ale zjistila jsem, že i přes politiku jakou Lush hlásá, neposkytuje žádnou záruku netestovanosti. Často se o tom zmiňuje instagram crueltyfree.cz, který je plný hodnotných informací. Takže Lush jsem opustila, zkoušela Naturinku a Kvitok, ale vzhledem k tomu, že mam barvené a poměrně suché vlasy mi ani jedna ze značek nevyhovovala. Nakonec mě zachránila Romča z brněnského obchůdku Přírodno, která mi po zprávách poradila, ať vyzkouším kokosový šampon od slovenské značky twokosmetics. Ten je pro moje vlasy úplně dokonalý a nemůžu si ho vynachválit. Takže, v tomto případě se obrňte trpělivostí a zkoušejte. Věřte, že to bude stát za to :) 

  

bezobalova domacnost

Další věcí, kterou si v bezobalové koupelně rychle zamilujete bude bambusový kartáček. Bambusový trend teď hodně frčí, takže bambusový kartáček neseženete jen ve specializovaných prodejnách, ale i drogeriích nebo v tigeru. Já si ráda objednávám kartáček od Goodie, který nepatří mezi nejlevnější, ale má krásný design a rovně střižené štětinky. Ty jsou důležité pro správné čištění, nechcete si přece způsobit odhalené krčky přílišným drážděním dásní. Místo chemických zubních past můžete vyzkoušet zubní prášek od Kvitok, nebo si ho můžete jako já zkusit vyrobit sami


bezobalova domacnost

Hned v závěsu za bambusovým kartáčkem vyměňte vatičky do uší. Už jsem na biooo viděla i LastSwab, tedy znovu použitelnou vatičku. Chystám se ji časem objednat a vyzkoušet. Zatím používám bambusové vatičky a maximální spokojenost.


bezobalova domacnost

Poslední a neméně důležitou výměnou je odličovač a vatičky na odličování. Látkové tampony seženete už v každé drogerii. Když budete chtít nějaké zajímavější, mrkněte na fler, jsou tam nádherné kousky. Klasický odličovač v plastové lahvičce také nepotřebujete. Stačí trochu navlhčit tampon, přidat trochu kokosového oleje a můžete odličovat. Je to mnohem šetrnější pro vaši pleť a vůni si zamilujete :) 


Jaké změny jste ve svých koupelnách a životech udělali vy? Máte tip, který by se mohl hodit? Sdílejte ho s námi v komentářích. 


2 komentáře:

  1. Teraz si už ani neviem predstaviť, že by som si kúpila tekuté mydlo alebo sprchový gél; tak veľmi som si zvykla na klasické tuhé mydlo. Najčastejšie kupujem levanduľové alebo verbenové mydlo od Alverde, keďže je cenovo veľmi dostupné a krásne vonia. Zubný prášok od Kvitok som vyskúšala minulý rok a obľúbila som si ho natoľko, že používam už len ten. A the Last Swab chcem veľmi vyskúšať aj ja, len sa musím konečne dostať k tomu, aby som si tyčinku objednala 😅 V mojej kúpeľni nesmie chýbať aj holiaci strojček z ocele — mala som z neho veľký rešpekt, ale rýchlo som si ho obľúbila 🥰

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAM GIVEAWAYREAD ABOUT "THE BEST VEGAN CHEESES AND WHY WE LOVE THEM"

    OdpovědětVymazat
  2. Holici strojek mam take na seznamu. Taky velky respekt, ale snad to s nim zvladnu :)

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co