sobota 7. srpna 2021

Domácí džem

zavařování zero waste


Když se snažíte žít ekologičtěji, přijdete na to, že je dobré se po vzoru našich babiček v létě chystat na zimu. Během léta seženete spoustu sezónní zeleniny za hubičku a můžete si ji usušením, zamražením nebo zavařením uchovat na zimu. 


A tak jsem se vydala do haly 22, kde jsem za dobré ceny nakoupila zásoby jahod, malin & meruňek. Všechno ovoce jsem důkladně omyla, většinu zamrazila a z části udělala marmelády, ať si v zimě osladíme život. I když nemůžu říct, že by nám moje maminka svými džemy nesladila život dostatečně :)


Pokud hledáte inspiraci, na jednoduché domácí džemy, bez zbytečných chemikálií a přebytku cukru, čtěte dále :) 


K zavařování budete potřebovat jen ovoce, sklenice, erythritol a citrusový pektin. Protože jsem sama nezavařovala velké množství, vytvořila jsem jednotlivé recepty na 1 menší sklenici (cca 150ml), kterou si můžete násobit podle libosti :) 


Před samotným zavařováním je nejprve nutné si sterilizovat sklenice. Jsou různé způsoby, ale já jsem zvolila ten v troubě. Nejprve sklenice důkladně omyjte saponátem, pak do hlubokého plechu napusťte cca 2 cm vody a položte do ní sklenice i s víčky. Nastavte teplotu 100 °C a sterilizujte přibližně 10 minut. Po vytažení sklenic z trouby je můžete hned plnit.

 

-- JAHODOVÝ DŽEM --
400g očištěných jahod
30g erythritolu
2g citrusového pektinu
1 sklenice

Jahody dobře omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Odeberte polovinu, promíchejte ji s polovinou cukru a dejte směs vařit (cca 15 min). Mezitím si zbytek cukru smíchejte s pektinem. Na posledních pět minut přidejte směs cukru s pektinem a zbytek jahod.


-- MERUŇKOVÝ DŽEM --
400g vypeckovaných meruňek
40g erythritolu
2g citrusového pektinu
1 sklenice

Meruňky dobře omyjte a nakrájejte na kostičky. Odeberte polovinu, promíchejte ji s polovinou cukru a dejte směs vařit (cca 15 min). Mezitím si zbytek cukru smíchejte s pektinem. Na posledních pět minut přidejte směs cukru s pektinem a zbytek meruněk. 


-- MALINOVÝ DŽEM --
400g malin
40g erythritolu
2g citrusového pektinu
1 sklenice

Maliny dobře omyjte a nakrájejte na kostičky. Odeberte polovinu, promíchejte ji s polovinou cukru a dejte směs vařit (cca 15 min). Mezitím si zbytek cukru smíchejte s pektinem. Na posledních pět minut přidejte směs cukru s pektinem a zbytek malin.



Po naplnění sklenic se můžete pustit do samotného zavařování, které zaručí, že džemy vydrží dlouho i ve skládku, bez potřeby uchování v lednici. Troubu nastavte na 170°C a nechte troubu nahřát. Pak vložte sklenice a zahřívejte, dokud se neobjeví vzduchové bublinky (cca 45 min). Troubu vypněte a džemy uvnitř nechte ještě dalších 30 min, než je vyndáte a necháte zchladit.

Po této mrazící a zavařovací akci, došlo i na borůvky, které mi mamka sehnala lokálně z Brd. Většinu jsem zamrazila a pár usušila (jsou geniální přírodní pomocník proti průjmu). Do konce léta bych ráda ještě nasušila jablka a hrušky. 


Jaké ovoce zavařujete nebo mrazíte na zimu vy? 

2 komentáře:

  1. Vždy ma robenie džemov lákalo, lebo je to skvelý spôsob ako uchovať ovocie, a navyše pri robení vlastného džemu je oveľa jednoduchšie regulovať množstvo cukru. A samozrejme, nie sú v ňom kadejaké ďalšie sladidlá a arómy ako v mnohých džemoch v supermarketoch. Ďakujem teda za recepty i za tipy, hlavne o sterilizovaní a samotnom zavarovaní — tieto časti ma od robenia džemov odrádzali, lebo znejú komplikovane, no v tvojom podaní sú super jednoduché!

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Tencel — látka budúcnosti? Ako sa oň starať a na čo je vhodný?

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mám radost Bereniko :) Budu ráda, když mi dáš zpětnou vazbu a dáš vědět jak se Ti vlastní džemy podařily :)

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co