Ačkoliv tento recept není úplně nejfotogeničtější, nemůžu ho vynechat. Svíčková je prostě klasika a veganská verze je super easy a zvládne jí úplně každý. Začněte knedlíky, ty trvají nejdéle (cca 1,5 hodinky vč. práce a kynutí - a jak víte, dá se to vyřešit i knedlíkem kupovaným :). Pokračujte přípravou omáčky a až ji budete mít zalitou vývarem, pusťte se do přípravy "masa".
SUROVINY NA KNEDLÍKY:
(4 porce)
200g krupice
200g polohrubé mouky
1 balení / 3 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
200 ml rostlinného mléka (ovesné)
200g krupice
200g polohrubé mouky
1 balení / 3 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
200 ml rostlinného mléka (ovesné)
1 vegan rohlík/houska
Smíchejte suché suroviny, pak přilejte vlažné mléko, lehce zamíchejte a přidejte housku. Pořádně propracujte, přikryjte utěrkou a nechte 30 min oddechnout na teplém místě. Z těsta vytvarujte dva knedlíky, přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 min odpočinout. Mezitím si dejte vařit vodu. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte asi 20 minut. Po 10 minutách vaření knedlíky obraťte, aby se uvařily stejnoměrně.
Pro tip od babičky: nahraďte 100ml mléka 100ml sodovky.
Knedlíky budou nadýchanější.
INGREDIENCE NA OMÁČKU:
(3 porce)
1 cibule (120g)
kousek celeru (150g)
2 petržele (100g)
4 mrkve (345g)
350ml zeleninového vývaru
200ml ovesného mléka
100ml ovesné nebo sojové smetany
2 kuličky nového koření
6 kuliček černého pepře
cukr, sůl, citrónová šťáva
řepkový olej
Nejprve si nakrájejte nadrobno cibuli a nahrubo nastrouhejte kořenovou zeleninu. Ve středně velkém hrnci rozpalte 2 lžíce řepkového oleje. Orestujte cibuli, pak přihoďte bobkový list, nové koření a pepř a ještě chvilku restujte, aby se koření rozvonělo. Pak koření vyjměte, dejte do "sáčku na koření" a vraťe do hrnce.
Přidejte nastrouhanou zeleninu společně se dvěmi lžícemi cukru a restujte do zkaramelizování (cca 20 min). Pak zalijte vývarem, osolte a nechte provařit 15 minut. Vyjmětě sáček na koření a omáčku rozmixujte. Nakonec přidejte ovesné mléko a povařte dalších 10 minut. Přidejte 2 lžíce citrónové šťávy, ochutnejte a dochuťte cukrem a solí. Na závěr vmíchejte 100ml rostlinné smetany pro větší jemnost.
INGREDIENCE NA "MASO":
(3 porce)
200g tofu natural30 ml tamari
10ml medu
1 lžička sladké papriky
Troubu rozehřejte na 200°C a smícháním tamari, s medem a paprikou si připravte marinádu na tofu. Tofu nakrájejte na plátky, položte do pekáčku a zalejte připravenou směsí. Pečte 10 minut, pak kousky otočte a pečte dalších 10 minut.
Dejte mi do komentářů vědět, jak se vám omáčka povedla a jestli jste se pustili i do domácích knedlíků. Není to nic těžkého, jen to žere čas :)
Knedlíky, které vám zbydou můžete umíchat s tofíčky a udělat si geniální večeři.
Nikdy som sviečkovú nerobila a nejedla som ju už veeeľmi dávno 😅 Ale recept vyzerá super, také ideálne jedlo na jeseň 🥰
OdpovědětVymazatSIMPLYBERENICA — INSTAGRAM — NOVÝ ČLÁNOK: Dýňohrátky aneb sladká tečka za babím létem