neděle 26. dubna 2020

Přestaňte podporovat utrpení zvířat

vegan tipy

Každý z nás může snížit utrpení zvířat. Naše každodenní volby rozhodují o tom, jestli podpoříme produkty bez krutosti nebo budeme dále zavírat oči. Už když se rozhodnete realizovat jeden z kroků ze seznamu, vaše rozhodnutí bude mít velký dopad. Pokud si tedy stejně jako já myslíte, že zvířata jsou úžasná stvoření, nezavírejte oči nad krutostí které na nich společnost páchá. 

Jezte častěji rostlinně

Vyměňte klasické mléko za rostlinou alternativu (sójové mléko z DM obsahuje stejné množství kalcia jako běžné mléko). Zařaďte do svého jídelníčku častěji luštěniny, vyzkoušejte nějaký recept s tofu, nebo veganskou alternativu jogurtu. Veganské recepty jsou často nabité zdravou zeleninou, kterou vaše tělo potřebuje. Vytvořte si vyvážený jídelníček a občas se odměňte nějakou prasárničkou.

Kupujte cruelty-free produkty

Testování na zvířatech mi v dnešní moderní době přijde jako úplně barbarství. I přesto je hodně značek, které stále testují. Některé se dokonce tváří že netestují a svou marketingovou strategii matou zákazníky. Zaměřujte se na produkty označené logem LEAPING BUNNY nebo PETA. Netestovanost produktů doporučuji ověřovat na skvělých přehledových stránkách jako crueltyfreekitty.com, český instagramový profil crueltyfree.cz nebo přímo na stránkách LEAPING BUNNY & PETA. Některé společnosti vytváří vlastní logo králíčka, které ale žádnou záruku netestovanosti neposkytuje.


cruelty free kosmetika

Nekupujte kožešiny, kožené produkty, vlnu & hedvábí 

Tento bod se může zdát kontroverzní vzhledem k zero waste. Nikdo ale neříká, že kvalitní koženou obuv máte vyměnit za boty, které budete měnit každou sezonu. Na trhu jsou značky, které se specializují na recyklované materiály a jedná se o kvalitní, designové kousky. Skvělou alternativou vlny a hedvábí je například Lyocell (vyrobený z dřevěné celulózy) nebo stále oblíbenější konopí

Nenavštěvujte cirkusy nebo vodní světy

O cirkusech už toho bylo v minulosti napsáno hodně, divoká zvířata nucena dělat nesmyslné povely pro pobavení lidí opravdu nejsou vhodným místem k návštěvě. S vodními světy je to velmi podobné. Inteligentní tvorové jako kosatky a delfíni jsou odchytávány ve volné přírodě, drženi v miniaturních nádržích a za potravu nuceni spolupracovat. Pokud jste ještě neviděli dokument Blackfish, vřele doporučuji.


zvirata nejime

Nebuďte lhostejní

Sem tam podepište nějakou petici, nebo darujte peníze na dobrý účel. Ne všichni mají náturu a energii jako třeba Vincourovi, ale lidi jako oni bojují za správnou věc a je potřeba je podporovat. Pokud nemáte peníze nazbyt, nabídněte pomocnou ruku Farma naděje. Mají v péči spoustu zvířat, které si můžete pomazlit a zároveň jim pomoct něco opravit nebo natřít plot.

Neplastujte tolik

Žijeme v době plastové a každý "prd" je zabalený v kousku plastu. Zkuste na to u nákupu myslet a vybírat si volně loženou zeleninu a ovoce. Pořiďte si znovu-použitelné sáčky a síťovku. Do své oblíbené restaurace si přineste vlastní krabičku na odnos jídla s sebou. Noste si vlastní láhev s vodou a pokud se chystáte jíst venku, vemte si s sebou i příbor. Klidně tenhle cool od Vincourových.


zero waste

Nové není vždycky lepší

Nakupovat z druhé ruky je skvělé pro vaši peněženku & ještě lepší pro životní prostředí. Díky řetězcům, které podporují rychlou módu se ročně vyhodí kolem 13,1 milionu tun textilu ročně. Využijte platformy jako Vinted nebo Sbazar & dejte věcem druhou šanci. Pokud se potřebujete něčeho zbavit vy sami a nechce se vám s tím ztrácet čas, věnujte věci na charitu. Vždycky se najde někdo, kdo věci ještě využije, nebo případně zrecykluje.

Zmenšete svou uhlíkovou stopu

Ačkoliv největší uhlíkovou stopu zanechává masný průmysl, svoji malou část k dobru přidat můžete. Místo cesty autem zkuste občas zvolit hromadnou dopravu nebo kolo. Podporujte lokální dodavatele a nakupujte na farmářských trzích. Pokud je to alespoň trochu možné, nemějte telefon a notebook pořád v zásuvce. A hlavně. Nekupujte zbytečnosti, především z Číny. Lodní doprava má obrovský vliv na životní prostředí. Další tipy najdete tady.

Zvažujete, že některý z kroků zahrnete do svého běžného života? Nebo s nějakým naopak nesouhlasíte? Napište mi to do komentářů, budu se těšit na vaše názory :)



Žádné komentáře

Okomentovat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co