neděle 2. srpna 2020

Pár knih & filmů, které vám pomohou pochopit vegany

dokumenty vegan

Lidé se mne často ptají, proč jsem se rozhodla nejíst maso ani mléčné výrobky. Většinou v krátkosti odpovídám, že z etických, ekologických a zdravotních důvodů. Často se setkávám s tím, že lidé chtějí o této problematice zjistit více, ale nejsou si jisti kde hledat a jaké zdroje jsou relevantní. Proto jsem se rozhodla napsat článek se seznamem knih a filmů, které jdou více do hloubky.

Já sama jsem se díky veganství mnohem více začala zajímat o to co jím, o nutriční hodnoty jídel a jak mít vyvážený jídelníček. Zkouším nové recepty, hledám mléčné alternativy u potravin které mi chybí (už jsem třeba objevila geniální recept na parmezán, nebo fetu). Cítím se mnohem lépe a i když si dám nějakou prasárnu jako smažák, necítím po něm těžkost jako po mléčných a masových výrobcích.

Narovinu musím říct, že to často není lehké čtení (ani koukání), ale ráda bych seznam níže doporučila každému, kdo se nebojí přijít na to, co je za každým uhlazeným balíčkem masa, nebo krabicí mléka v našich supermarketech. Myslím si, že volba jíst maso & mléčné výrobky je na každém z nás, ale je dobré k tomu mít všechny informace.


nesvoboda vincourovi

-- Knihy --

V této knize se dozvíte fakta, bez zbytečného dramatizování a hysterie. Dva bratři popisují svoji cestu k veganství, ale nikomu nic necpou a umí to podat s humorem. 

Kniha o zdravé stravě a životním stylu. Poměrně obsáhlá, ale plná užitečných informací jak se stravovat, aby jste si zkvalitnili & prodloužili život.

Nesvoboda
Tato kniha je převratnou publikaci, která mapuje zneužívání zvířat v České republice. Mě samotnou v několika ohledech překvapila, protože jsem si myslela že jsme tady trochu dál.

Tato kniha je poměrně temná a náročná na čtení. Je nabitá pravdivými fakty o masném průmyslu a rozhovory s lidmi, kteří se v něm pohybují.

Vegan v kondici
Tato kniha rozebírá veganskou stravu z pohledu sportovce a uvádí její výhody i nevýhody. Najdete zde přínosné informace o fungování určitých potravin v našem organismu.

Čínská studie
Kniha o výživě a zdraví, plná dobře zdokumentovaných, recenzovaných studií a ohromující statistikou. Měl by si ji přečíst každý, kdo se chce stravovat zdravě a prodloužit si život.

Věcně popisuje hrůzy a utrpení zvířat v rukou lidí. Další temná kniha, kterou se ale rozhodně vyplatí přečíst, pokud nechcete žít s klapkami na očích. 

Farmagedon, skutečná cena levného masa
Tato kniha nabízí podrobný popis a zamyšlení nad produkcí vepřového, kuřecího, hovězího i rybího masa, vajec a mléka, nad geneticky modifikovanými potravinami a uživením rostoucí lidské populace.


-- Filmy & dokumenty --



Home
Jedinečný projekt světoznámého fotografa Yanna Arthuse-Bertranda. Dechberoucí záběry naší planety vás okamžitě upoutají k obrazovce. Dokument zároveň upozorňuje na globální environmentální problémy, které se nevyhýbají ani České republice.



Cowspiracy
Dokument, který se na živočišný průmysl dívá z ekologického hlediska. Zároveň se zabývá otázkou, proč světové organizace na ochranu prostředí o znečištění země agro průmyslem mlčí.



Game changers
Dokumentární film produkovaný Jamesem Cameronem, Arnoldem Schwarzenegrem & Jackie Chanem, který se zabývá rostlinným stravováním ve vrcholovém sportu.



Food inc
Silný dokument o situaci potravinového průmyslu v USA, který ale částečně svědčí o situaci na celém světě. Velké agro společnosti nechtějí, abychom věděli jak se věci ve skutečnosti mají, protože bychom mohli přestat kupovat jejich výrobky. Celý film ke zhlédnutí zde.



Okja
Srdcervoucí příběh přátelství, který odráží realitu masového průmyslu. Ačkoliv se jedná o smyšlený příběh, můžeme zde vidět mnoho věcí inspirovaných realitou a aktuálním děním ve světě. Ke zkouknutí na netflixu.



Earthlings
Dokument, který ukazuje syrovou realitu co se týče hospodářských zvířat, ale i domácích mazlíčků. Nejen v USA se psi, které nemá nikdo zájem adoptovat utrácejí. Je tomu tak i na Slovensku. Pro mě osobně jeden z nejsyrovějších dokumetů, který se mi doteď nepodařilo dokoukat do konce.

Zapomněla jsem na nějakou knihu nebo dokument, který by ve výčtu neměl chybět? Viděli jste nějaký z výše uvedených dokumentů, nebo četli knihu? Jaké jsou vaše pocity? Dejte mi vědět v komentářích. 



2 komentáře:

  1. Na knihy určite bližšie mrknem! Hoci mäso nejem už viac ako opäť rokov a ďalšie živočíšne produkty som vylúčila z jedálnička pred dvoma rokmi, stále si rada o tejto téme zisťujem viac a vzdelávam sa. Z dokumentov som videla Cowsliracy, a dopozerala som to len tak tak, s prestávkami na predýchanie, lebo som nedokázala uveriť, že niečo také sa vo svete stále deje. Veľmi ma zaujalo ma Okja — ešte som o tomto filme nepočula, ale podľa traileru vyzerá super!

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "5 MUST READ TIPS FOR NEW VEGANS"

    OdpovědětVymazat
  2. Okju urcite doporucuju, hvezdne obsazeni, silny pribeh :)

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co