středa 30. prosince 2020

Nový rok, nová předsevzetí

Nový rok, nová předsevzetí

Začátek nového roku je vždycky skvělá příležitost k novým plánům ke sebezdokonalování. Velká výhoda novoročních předsevzetí je to, že je jen na vás, jestli se rozhodnete rozhodnete pro větší změnu, nebo jen menší. Ale každá, i drobná změna vám může do života přinést něco dobrého.


V úvodu článku zmíním loňská předsevzetí a jak jsem se s nimi popasovala, v další části rozeberu to, na co se chystám v roce 2021 a proč se na to tak těším. 

MINIMALISMUS

Od malička jsem byla královna všech syslů a obklopovala se všemi možnými i nemožnými věcmi. Marie Kondo a podcast Minimalist Vegan změnili můj pohled na svět a jsem jim za to hrozně vděčná. Mám mnohem míň věcí, mnohem snadněji se mi udržuje pořádek a byt se pro mě stal oázou klidu, kde moc ráda pracuji i relaxuji. 



VEGANSTVÍ
Rostlinná strava jako taková je pro mě obrovské téma. Stále objevuji nové chutě a způsoby jak jídlo připravit. Jsem na sebe každý den moc hrdá za to, že nepřispívám k utrpení zvířat. A to i přesto, že každý den si pochutnávám na všem, co mám na talíři. Nejběžnější novoroční předsevzetí se často týkají zdravějšího jídelníčku a rostlinná strava se stává čím dál tím populárnější cestou k jeho dosažení.

Zkuste si udělat takovou malou revizi svého aktuálního jídelníčku. Víte kolik aktuálně přijímáte bílkovin, cukrů a tuků? Nainstalujte si aplikaci jako kalorické tabulky nebo LifeSum a sledujte chvilku jaké potraviny mají jaké hodnoty. Možná přijdete na to, že budete muset udělat nějaké změny. Pozorováním vlastního jídelníčku nejlépe přijdete na to, čeho se vám nedostává a čeho jíte přespříliš.

Když zhodnotím svůj jídelníček před veganstvím já, jsem až překvapená, že jsem na takové stravě přežila bez zdravotní újmy. Maso jsem už delší dobu eliminovala, ale ničím jsem ho nenahrazovala. O B12 jsem neměla ani tušení. Až když jsem začala přecházet na veganství, začala jsem se zajímat o to co jím a co bych měla případně suplementovat. A překvapivě, v těstovinách s cuketou a rajčaty, posypaných parmezánem moc živin kvalitních pro vaše tělo nezískáte. Pokud se tedy o rostlinnou stravu zajímáte, čtěte, ptejte se, nedělejte ostatními už milionkrát udělané chyby :) 

ZERO / LESS WASTE

Myslím (nebo alespoň doufám) že u nás už není moc lidí, kteří by neslyšeli o tom, že společnost produkuje obrovské množství odpadu. A každý z nás k tomu přispívá svým dílem. Když si například každé dva měsíce koupíme sprcháč, šampon a kondicionér v plastové lahvičce, je to 18 plastových lahviček ročně. Když to tak udělá 10% naší populace (velmi optimistický odhad), máme tu hned 19 milionů plastových lahviček ročně. A to je tedy sakra dost. Když jsem se začala zamýšlet, jak svůj odpad redukovat, začala jsem v kuchyni. Přešla jsem na látkové tašky, látkové pytlíky, pořídila láhev na vodu, kelímek na kafe, atd. Pokračovala jsem v koupelně, kde jsem vyměnila vatové tampónky za látkové, klasický šampon za šampuk, začala si vyrábět vlastní čistící pastu, atd. A tak jsem pokračovala dále.


Není žádoucí všechno hned vyhodit, ideální je přecházet postupně a když něco dojde, nahradit to udržitelnější variantou, která neprodukuje další zbytečný odpad. 


ROK BEZ MEDU

O tom, že včel ubývá už jste možná slyšeli. Není to bohužel jen u nás, ale po celém světě. Kdyby včeli vyhynuli, za chvilku nebudeme mít co jíst. V některých částech Číny už včely vyhynuli a stromy opilují lidé. To, že včelám ubíráme z jejich zásob medu a nahrazujeme to cukerným roztokem je oslabuje. Proto jsem se rozhodla med nadále nekonzumovat. Nahrazuji ho třeba rýžovým nebo datlovým sirupem. A v létě se mi ale podařilo najít dokonalou náhradu v podobě sedmikráskového medu. 


NO BUY

Jediná věc, se kterou v rámci minimalismu stále bojuji, je nákup nových věcí (především dekorací a fashion doplňků:) Moje nákupy jsou rozhodně promyšlenější a vidím tam obrovský posun, ale i tak je to věc, na kterou se chci v příštím roce zaměřit. Rozhodla jsem se vyzkoušet 3 měsíční no buy. Během 3 měsíců bych neměla koupit nic, co nutně nepotřebuji. Sama jsem zvědavá jak mi to půjde, určitě o tom pak napíšu článek :)

NETOXICKÁ DOMÁCNOST

V loňském roce jsem postupně přecházela na cruelty free kosmetiku s veganským složením. Hodně jsem si oblíbila brněnský obchůdek Přírodno, který se zaměřuje na přírodní & lokální kosmetiku. V novém roce bych se ráda zaměřila na netoxickou domácnost. Už pár měsíců pereme v doma míchaném prášku a aviváži a musím říct že jsem s tím moc spokojená. Postupně bych ráda nahradila i čisticí prostředky, samozřejmě i s ohledem na zero waste :)


UČENÍ NOVÝCH VĚCÍ 

Letos mám v plánu posunout svoje ilustrace na úplně nový level. Nakoupila jsem si spoustu kurzů a chystám si týdně vyhradit prostor jen pro zkoušení nových věcí a testování svých limitů. Tohle je určitě věc, kterou bych doporučila každému. Ať už vás zajímá nebo baví cokoliv, zdokonalujte se :) 


ČTENÍ

Knížky jsou pro mě ten nejlepší relax. A relaxu jsem si v loňském roce moc nedopřávala. Snažila jsem se pořad stihnout deset věcí najednou a na čtení zbýval čas jen před spaním. Takže jsem četla tak 15 minut a pak usnula. Odpočinek je ale hrozně důležitý. Když máte dobité baterky, hned se vám na všem lépe pracuje. Ať už relaxujete jakkoliv, zkuste to mezi své předsevzetí přidat.


DOBROVOLNIČENÍ

I tohle je podle mě bod, který by si na svůj seznam měl přidat každý. Zkuste si jednou za měsíc vyhradit jeden víkendový den a udělat něco pro organizace, které konají dobro. Nezáleží na tom, jestli pojedete pomáhat na Farmu naděje, zorganizujete v práci dobročinnou snídani, nebo pošlete pár stovek na účet organizace. Najděte cestu, která vám bude nejbližší. Zahřeje vás to u srdce. A nejen vás :)


vegan buldocek

Pokud jste dočetli až jsem, zajímá mě, jaké plány máte na příští rok vy.
Dejte mi vědět v komentářích. ♥️

photo credits : @sankohrasko

1 komentář:

  1. Nech sa ti darí spĺňať tvoje ciele do roku 2021!
    Ja si chcem dnes večer pri šálke čaju sadnúť a spísať, čo presne by som chcela za tento rok stihnúť. Radšej to mám pekne na papieri v zápisníku, kde sa k tomu viem kedykoľvek vrátiť a viem sledovať svoj progres :)

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "PLANS FOR 2021"

    OdpovědětVymazat

Copyright © frolibek.. Blog Design by SkyandStars.co